Historiska Raqqa i ruiner efter IS terror

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Historiska Raqqa i ruiner efter IS terror - IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa har fallit. Den historiska staden ligger nu i ruiner efter månader av intensiva strider. Se bilderna som vittnar om enormt civilt lidande och förstörda monument i skuggan av kriget.

En soldat från den kurdisk-arabiska alliansen Syriska demokratiska styrkorna (SDF) tittar ut över den fritagna staden al-Raqqa. Staden har under tre år varit huvudstaden i den terrorstämplade sunniextremistiska rörelsen IS självutnämnda kalifat.

Efter att IS besegrats frågar sig många vem som kommer att få kontrollen över staden. De kurdiska styrkorna, som varit ledande i den militära alliansen som friotg staden, hissade under tisdagen sin flagg över staden. Det spekuleras nu om den arab-dominerade al-Raqqa kan komma att ingå i den kurdiska Rojava-provinsen i norra Syrien. Ett scenario som den syriska regimen motsätter sig.

En övergiven raketramp är allt som finns kvar av terrorsekten IS i denna lokal i staden al-Raqqa. Under tre år har staden kontrollerats av den extremistiska sunnirörelsen IS.

Under offensivens sista dagar genomförde alliansen ett antal flygräder mot IS-fästen runt om i staden. Offensiven har pågått sedan juni i år. Annledningen att den tog så lång tid sägs delvis bero på att IS inte tillät de civila som fanns kvar att lämna staden utan använde de som mänskliga sköldar.

När offensiven inleddes uppskattades runt 300 000 invånare befinna sig i staden. Under stridernas sista skede flydde tusentals till närbelägna flyktingläger.

Efter veckor av intensiva strider bekämpade alliansen under tisdagen de sista av terrorsektens stridande. De sista striderna ägde rum på en fotbollsarena i stadens utkant. Under tisdagen hissade de kurdiska styrkorna YPG sin flagga över stadion som en symbol för segern. En flagg som nu befaras skapa etniska spänningar i den arabiska staden.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

En förstörd rondell i den fritagna staden al-Raqqa i norra Syrien. Före utbrottet av det syriska inbördeskriget var al-Raqqa en helt vanlig syrisk stad där invånarna brottades med typiska problem som låga löner, arbetslöshet och politisk repression.

När terrorstämplade Islamiska staten tog kontrollen i början av 2014 förändrades allt. IS extremt stränga tolkning av islamisk lag förvandlade staden till en främmande plats, med halshuggningar, piskstraff och utbrett kvinnoförtryck. Offentliga platser gjordes om till offentliga avrättningsplatser där de som inte underkastade sig gruppens fundamentalistiska religiösa regler riskerade gruvliga straff.

En utländsk soldat från den kurdisk-ledda alliansen tar ner en IS-flagga från portarna till ett förstört sjukhus i staden al-Raqqa. Under slutskedet i offensiven för att frita staden befaras upp till 1 130 civila ha mist livet, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

De civila som lyckades lämna staden sökte skydd i flyktingläger i provinserna Raqqa och Deir Ezzor. ICRC har larmat om att senaste tidens syriska och ryska flyganfall i provinserna berövat många civila tillgången till hälso- och sjukvård.

Att IS har drivits bort från huvudstaden i deras självutropade kalifat innebär dock inte nödvändigtvis att gruppen är besegrad.

- IS är starkt tillbakapressat, mycket tack vare den internationella alliansen vars fleråriga kampanj har syftat till att driva tillbaka gruppen och förhindra attacker. Men IS kommer nog att finnas kvar under många år framöver, i nya former och skepnader, sa Mikael Eriksson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, i en tidigare intervju med SvD.

"September var den dödligaste månaden 2017 för civila med dagliga rapporter om attacker mot bostadsområden som resulterar i hundratals konfliktrelaterade dödsfall och skadade", skrev Panos Moumtzis, FN:s regionala humanitära koordinator i ett tidigare uttalande.

En soldat i den kurdisk-arabiska alliansen Syriska demokratiska styrkorna (SDF) kontrollerar en misstänkt bilbomb nära stadion i al-Raqqa.

Under tisdagen rapporterade den militära alliansen att man nu bekämpat de sista IS-krigarna i staden. Sedan dess har alliansen inlett det mödosamma arbete att rensa al-Raqqa på de tusentals minor som IS lämnat efter sig.

Mineringen av staden är bara en av många skäl till att det kan dröja innan de civila som lyckades fly kan återvända till al-Raqqa.

Minareten är det enda som återstår av denna totalförstörda moské i staden al-Raqqa som under tisdagen befriades från terrorsekten IS av den kurdisk-arabiska alliansen SDF.

Enligt flera bedömare ser det ut som att det syriska inbördeskrigets vinnare kommer att bli landets diktator Bashar al-Assad. Tillsammans med ryskt flyunderstöd har han snart besegrat den sista jihadistsika rebellgruppen Jabhat Fatah al-Sham, tidigare kalladat al-Nusrafronten.

- Snart är det inte mycket kvar av motståndet. Vare sig de anständiga rebellerna, som är utslagna sedan länge, eller de mer eller mindre jihadistiska rebellerna, sa Per Jönsson på Utrikespolitiska Institutet i en tidigare intervju i SvD.

Källa - 2017-10-19 14:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+