Högerextrema mot mitten vill sopa bort Orban

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Högerextrema mot mitten vill sopa bort Orban - Förr haglade det utfall mot romer och migranter. EU-flaggor brändes upp och en hårdför nationalism blomstrade. I dag ser sig Jobbik som ett traditionellt högermittenparti -med chans att sopa bort Viktor Orbán från makten.

PITVAROS Attila Kiss är veterinär och partiet Jobbiks kandidat i staden Pitvaros och några av de andra små lantbrukssamhällena i södra Ungern, alldeles intill gränsen mot Serbien där 2015 hundratusentals flyktingar vällde in.

Men på valmötet i Pitvaros är det helt andra frågor som dominerar. "Förr hade vi 7 000 grisar här i byn. Nu är det bara några hundra. Så kan vi inte överleva", klagar en stadig lantbrukare i overall och tunga kängor.

Attila Kiss lovar mer stöd till jordbruket, högre löner och en framtid för småstädernas ungdomar som flyr till Västeuropa.

Hans valtal är ett eko av partiledaren Gabor Vonas beskrivning av Jobbik som ett parti för vanligt hårt arbetande folk, till skillnad från Viktor Orbáns Fidesz som göder en smal elit av korrupta affärsmän.

Jobbik, eller Rörelsen för ett bättre Ungern, bildades 2003 och gjorde sig snart känt inte bara som nationalistiskt utan också som rasistiskt och utlänningsfientligt med nära kopplingar till Magyar Gárda, det ungerska gardet, som i fackeltåg marscherade genom romska byar och hetsade mot landets största minoritet.

En kursändring inleddes redan före valet 2014, då Jobbik fick drygt 20 procent. Men det är först nu som partiet klart tar avstånd från sitt förflutna och profilerar sig som ett högermittenparti - samtidigt som regeringspartiet Fidesz i ett halsbrytande skifte har närmat sig många av Jobbiks gamla positioner.

Många ifrågasätter uppriktigheten i Jobbiks nya politik och talar om en ulv i fårakläder. Men Gabor Vona försäkrar att det rör sig om djupgående förändring och att han skäms för många av den gamla tidens dumheter.

- Jag tror att det stämmer. Det är inte bara taktik utan också insikt, säger József Péter Martin, Ungernchef för antikorruptionsgruppen Transparency International och kritiker till regeringspartiet Fidesz hårda flyktingpolitik och auktoritära inrikespolitik.

Profilskiftet speglar enligt extremismforskaren Bulcsu Hunyadi vid Political Capital Institute en bred trend i Europa där extrema högerpartier flyttar mot mitten och blir rumsrena medan traditionella mittenhögerpartiet går den omvända vägen.

Fidesz: Viktor Orbáns parti som har styrt i koalition med Kristdemokratiska folkpartiet (KDNP) sedan 2010. Under Orbán har partiet en nationalistisk och populistisk framtoning.

Jobbik: Högerextremt och ungersknationalistiskt parti som bildades 2003. Det beskrivs vanligtvis som antiromskt, antisemitiskt och homofobiskt. Fick 20 procent av rösterna i parlamentsvalet för fyra år sedan. Enligt experter har partiet den senaste tiden tonat ner den mest extrema retoriken i ett försök att locka mittenväljare.

Ungerska socialistpartiet (MSZP): Efterföljare till kommunistpartiet som styrde Ungern från 1956 till 1989. Det har i dag en närmast socialliberal orientering och förordar marknadsekonomi men också statliga åtgärder för att skapa välfärd.

Politik kan vara annorlunda (LMP): Ungerns gröna parti som bildades 2009 och kom in i parlamentet 2010. Kampanjar kring frågor som miljöskydd, politiska reformer och kampen mot korruption.
Källa: Landguiden, Euronews

Källa - 2018-04-07 21:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+