Högerpopulism löser ingenting

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Högerpopulism löser ingenting -  25 juni 2016. Brexit

Storbritannien röstade för att lämna EU. Det var oväntat efter­som både opinionsmätningar och de politiska oddsen hos vadslagningsbyråerna hade fel. Men det borde kanske inte ha varit det.

Att utlysa en folkomröstning om EU efter finanskrisen och flyktingkrisen var att be om en debatt som handlade om dessa frågor.


En stor politisk seger

Och kombinationen av nej­sidans retorik om "folket" mot "eliten" med krav på minskad invandring skapade en oerhört giftig brygd som visade sig fungera.

Högerpopulismen i Europa har skördat sin största politiska seger hittills.

Marine Le Pen från Nationella fronten i Frankrike jublar, liksom Geert Wilders från Nederländerna och Norbert Hofer som nyligen nästan vann ­presidentvalet i Österrike.

Och nu sprider sig kraven på folkomröstningar om EU-medlemskapet till fler länder.


Uppdiktade argument

I USA talar man om "post-truth politics", ett politiskt samtal där sanning och fakta är ­mindre viktiga än att skapa ­berättelser och spela på ­känslor. Den brittiska lämna-sidans ­argumentation påminner till stor del om Donald Trumps valkampanj. Experter avfärdades för att de var just experter och många argument var helt enkelt uppdiktade.

Effekterna av att Storbritannien lämnar EU kommer att bli omfattande. Ekonomiskt är ­risken uppenbar att vi kommer att få se en ny nedgång, något Europa definitivt inte behöver efter flera år av ekonomiska problem och Greklandskris.

Politiskt är skadorna för­modligen ännu större. EU:s röst

i världen försvagas i ett skede när Ryssland skramlar allt ­högre med sina vapen och det pågår krig både öster och söder om unionens gränser. Och ett svagare Europa ökar osäker­heten och instabiliteten i vårt närområde.

Dilemmat är också att den check högerpopulisterna skrivit ut saknar täckning. De har framställt det som om ett ut­träde ur EU löser alla problem från jobb, sjukvård och bostäder till Storbritanniens förlorade inflytande i världen.


Ta inget för givet

Men väldigt lite av detta har egentligen med EU-medlemskapet att göra. Och en ekonomisk nedgång kommer tvärtom att förvärra många av problemen.

I går var en dyster dag för ­Europa, och en påminnelse om att vi inte bör ta någonting för givet i den högerpopulistiska våg som sköljer över oss.

Källa - 2016-06-25 00:27

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+