Högerpopulist kan bli president idag

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Högerpopulist kan bli president idag Senaste nytt om flyktingkrisen

Högerpopulist kan bli president idag - Den flyktingfientlige och EU-kritiske Norbert Hofer från Frihetspartiet (FPÖ) kan i dag följa i Donald Trumps och brexits spår och chocka de etablerade mittenpolitikerna, denna gång i Österrike.

Presidentposten är främst ceremoniell, men en valseger för Hofer skulle bli ännu en populistisk triumf på kort tid i västvärlden.

"Att en ultrahögerkandidat för ett parti som delvis grundats av nazister och med en historia av antisemitism kan komma så nära makten i Europas hjärta är självfallet besvärande. Men det ska ses som en väckarklocka för vanliga politiker snarare än som en orsak till förtvivlan", skrev brittiska Financial Times i en ledarartikel i veckan.

Valundersökningarna antyder att det inte går att förutspå vem som vinner - vapenentusiasten och flygingenjören Hofer, 45, eller hans oberoende medtävlare Alexander Van der Bellen, 72, ekonomiprofessor och tidigare ordförande för De gröna.

Det är oklart vad en valseger för Hofer skulle innebära. Teoretiskt skulle han kunna sparka regeringen. Troligare är att den sittande förbundskanslern Christian Kerns konfliktfyllda koalition mellan socialdemokrater och kristdemokrater väljer att upplösa sig och att nyval utlyses. Och för tillfället är FPÖ största parti i opinionsmätningarna.

Valrörelsen har varit lång, bitvis bitter och smutsig. Hofer vann presidentvalets första omgång i april, där han slog ut kandidaterna från socialdemokratiska SPÖ och kristdemokratiska ÖVP, de två partier som har dominerat den österrikiska politiken sedan andra världskriget.

Van der Bellen vann sedan andra omgången i maj med bara 31 000 röster mot Hofer, men FPÖ lyckades få segern ogiltigförklarad av författningsdomstolen, som kom fram till att valet inte hade gått rätt till.

Den här gången har 20 procent färre väljare förtidsröstat, vilket anses gynna Hofer.

De sista vallokalerna stänger klockan 17.

Österrikes förbundspresident är landets statschef och väljs direkt av folket för en sexårsperiod.

Presidentens roll är främst ceremoniell, med några viktiga undantag, som gör honom eller henne mäktigare än sin motsvarighet i Tyskland, ett land med ett liknande politiskt system.

Presidenten har i uppdrag att utse förbundskanslern, som är Österrikes regeringschef. Praxis är dock att det största partiets toppkandidat ges i uppdrag att bilda regering. Presidenten har också möjlighet att avskeda kanslern.

Presidenten har under vissa omständigheter rätt att upplösa parlamentet.

Presidenten har möjlighet att blockera lagar som han eller hon anser strida mot författningen. Lagar får dock inte stoppas av politiska skäl.

Källor: Österrikes presidentkansli, Der Spiegel.

Norbert Hofer är 45 år gammal och bosatt i den lilla staden Pinkafeld i Burgenland, nära gränsen till Ungern. Utbildad flygtekniker.

Kandiderar för FPÖ (Frihetspartiet), ett högerpopulistiskt och nationalkonservativt parti som grundades 1955, bland annat av nazister. Sedan dess har FPÖ suttit i koalitionsregeringar med både socialdemokratiska SPÖ och kristdemokratiska ÖVP.

Hofer vill skydda Österrikes gränser och begränsa EU:s inflytande. Han är kritisk till frihandelsavtalet TTIP, vill sänka skatterna och satsa mer pengar på militären.

Hotade under valrörelsen flera gånger med att fälla regeringen under vissa omständigheter, något som är konstitutionellt möjligt men inte varit praxis för österrikiska presidenter.

2003 skadades Hofer i en skärmflygningsolycka, vilket gör att han i dag går med käpp.

Källa: TT

Alexander Van der Bellen är 72 år gammal och bosatt i Wienstadsdelen Mariahilf. Professor i nationalekonomi.

Kandiderar som fristående kandidat, men har en bakgrund i partiet De gröna, som han var ordförande för mellan 1997 och 2008. Mellan 1994 och 2012 var han ledamot i nationalrådet, den ena delen av det österrikiska tvåkammarparlamentet.

Van der Bellen har sagt sig vilja försvara den liberala demokratin. "Frihet, jämlikhet, solidaritet och tolerans" var värden som han lyfte fram under den sista tv-sända debatten före valet.

Positiv till EU-samarbetet och engagerad i miljö- och klimatfrågor.

Van der Bellen har påbrå från Estland och Ryssland.

Källa - 2016-12-04 06:19

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+