Hon är mäktigast i finansvärlden

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hon är mäktigast i finansvärlden - Näringslivstoppar, höga politiker och en domare ligger högst i rankingen över finansvärldens mest inflytelserika personer. Det är Bloomberg som gjort listan där både Donald Trump och Kinas president Xi Jinping är med och tävlar om förstaplatsen. Men i år går den till en kvinna.

Ekonomitidningen Bloomberg har för sjätte gången listat finansvärldens mest inflytelserika personer. På de 50 platserna återfinns många företagsledare och bankschefer, men bara tre stats- eller regeringschefer. Listan toppas i år av en kvinna, tätt följd av två inte helt okända presidentkandidater. På de tio översta placeringarna har också en jurist lyckats slå sig in:

Den 86-årige affärsveteranen Warren Buffett är med sitt bolag Berkshire Hathaway fortfarande en gubbe att räkna med. Han fortsätter sitt lågmälda sätt att göra affärer och har i år köpt flera bolag, som kanske inte är de mest kända men ledande inom sina branscher. Bland annat ett danskt företag som tillverkar utrustning för fågeluppfödning och en e-handel för smycken från Boston. Samtidigt ökade Berkshire sin andel Apple-aktier med 55 procent enligt Bloomberg, så näsa för storbolag har Buffett fortfarande.

Men det finns orosmoln. Berkshire är med nästan 10 procent största aktieägare i banken Wells Fargo som är indragen i en skandal. Man anklagas för att ha öppnat konton i kundernas namn utan deras vetskap. Bankens aktiekurs har dykt, böter väntar och nu spekuleras det i att Buffett planerar sälja sitt innehav.

Janet Yellen har en stor del av världsekonomin i sin hand. I veckan meddelade hon att Fed lämnar styrräntan oförändrad, men förväntningarna på en höjning ökar dag för dag.

Trots att tillväxten inte är på topp har hennes lugna uppenbarelse och vägran att fatta överilade beslut den amerikanska centralbanken att framstå som mer trovärdig, skriver Bloomberg i sin motivering. Fed har inte heller varit föremål för lika stora kontroverser som inför presidentvalet 2012, vilket nog får sägas vara Yellens förtjänst till viss del.

Mario Draghi är utan tvekan Europas mäktigaste bankboss. För svenska banker är nästan "Supermarios" räntebesked viktigare än Stefan Ingves.

Efter att britterna röstat sig ur EU kan Draghis handfasta agerande och fortsatta stödköp av obligationer ha varit den krockkudde som europeisk ekonomi behövde. Brexit-frossan uteblev och ECB-chefen är årets hjälte. Efter fem år på posten håller han fortfarande ihop eurozonen, men att hålla tillväxten levande blir hans stora utmaning, menar Bloomberg.

Med sitt uttryck "Wir schaffen das" (vi klarar det) har Angela Merkel hållit sitt Tyskland som världens humanitära stormakt, samtidigt som man är Europas ekonomiska motor.

Trots motgångar i lokalval för hennes parti CDU har hon inte bytt spår i flyktingfrågan. Men det spekuleras nu i om hon inte kommer att ställa upp för omval en fjärde gång, skriver Bloomberg. Klart är att förbundskansler Angela Merkel är en av de mest inflytelserika personerna i världen.

Grundaren till e-handelsjätten Amazons inflytande syns mest på hur hans konkurrenter reagerar, menar Bloomberg. Jeff Bezos framgångar har tvingat både amerikanska Walmart och kinesiska Alibaba till stora investeringar.

Bezos senaste plan är att utmana leveransjättar som Fedex genom att skaffa en egen flotta av flygplan och drönare. Och hittills verkar det gå vägen, Jeff Bezos gick i år om listans nummer nio i förmögenhetsligan med sina uppskattningsvis 68 miljarder dollar, skriver Bloomberg i motiveringen.

Det är lätt att vara inflytelserik om man inte tillåter någon opposition, skulle kanske Vän av demokrati invända. Men på Bloombergs lista är vi inte så kinkiga. Kinas president Xi Jinping har gjort stora närmanden till väst och genomför ivrigt ekonomiska reformer, dock inte demokratiska dito.

Efter ett lyckat G20-möte och beskedet att Kina ska ratificera klimatavtalet från Paris har landets positioner stärkts ytterligare. Att man "bara" har en ekonomisk tillväxt på dryga 6 procent äventyrar inte Kinas framgångar. Värre är det med skuldsättningen, bostadspriser och arbetslöshet. Men Xi Jinping har helt klart världens uppmärksamhet.

Inom några månader kan hon inneha världens mest mäktiga position - åtminstone inom politiken. Hillary Clinton går en balansgång mellan sina Wall Street-sponsorer och de Sanders-anhängare hon försöker vinna över. Ett eldprov blir om hon som president kommer att leva upp till löftet att "säkerställa att de rika, Wall Street, och företagen betalar sin beskärda del av skatterna", skriver Bloomberg.

Clinton delar andraplatsen med sin största rival. Skrolla nedåt och läs mer:

Affärsman ut i fingerspetsarna, eller överskattad pratkvarn? Donald Trump får redan ett enormt genomslag för minsta uttalande via sitt Twitter-konto. Om han tar plats i Ovala rummet - inom räckhåll för både kärnvapenknappen och statens finanser - ställs saker och ting på sin spets.

Bloomberg ställer sig frågan om Trumps negativa inställning till frihandel kommer att leva kvar efter valdagen, och det är onekligen fler som undrar. Hur han ska få bukt med budgetunderskottet utan att skära ner på välfärden är en annan stilla undran från bland andra världens samtliga börsanalytiker.

Nu är det dags att presentera Bloombergs vinnare:

Theresa May har fått en brexit i knät. Men med det kommer också makten över Europas, och därmed hela finansvärldens, framtid. Som nytillträdd premiärminister var hon snabbt ute och deklarerade att omröstningens resultat kommer att gälla, trots att hon själv är emot ett utträde.

Bloomberg skriver att hon har allt att vinna i de kommande förhandlingarna om Storbritanniens handelsförbindelser. Och lyckas hon rädda Londons position som Europas finanscenter kanske hon hamnar i topp även nästa år.

Hela Bloombergs lista på de 50 mest inflytelserika personerna i finansvärlden domineras av näringslivspersoner. Utanför topp tio återfinns både Facebook-grundaren och Tesla-chefen, men bara en president. Och det är inte Obama.

Skrolla nedåt och se hela listan:

Här är de 50 mest inflytelserika personerna 2016, enligt Bloomberg[:

50. John Oliver.

49. Larry Summers

48. Jim Coulter

47. Mary Barra

46. Blythe Masters

45. Ken Moelis

44. Raj Chetty

43. Wang Jianlin

42. Prince Mohammed bin Salman

41. Jorge Paulo Lemann

40. Travis Kalanick

39. Mark Zuckerberg

38. Ruth Porat

37. Margrethe Vestager

36. Robert Gordon

35 Marc Benioff

34. Lael Brainard

33. Michael Pettis

32. Paul Singer

31. Stephen Schwarzman

30. Vladimir Putin

29. Joseph Stiglitz

28. Mark Carney

27. Paul Taubman

26. Charles Scharf

25. Masyoshi Son

24. Mary Erdoes

23. John Stumpf

22 Jeffrey Gundlach

21. Sergio Ermotti

20. Carl Icahn

19. Loretta Lynch

18. Jay Y. Lee

17. Jack Ma

16. Larry Fink

15. Lloyd Blankfein

14. Zhou Xiaochuan

13. Jamie Dimon

12. Bill McNabb

11. Elon Musk

10. Sérgio Moro

9. Warren Buffett

8 Janet Yellen

7. Mario Draghi

6 Angela Merkel

5. Jeff Bezos

4. Xi Jinping

2. Hillary Clinton

2. Donald Trump

1. Theresa May

Listan är framtagen av journalister på Bloomberg.

Källa - 2016-09-24 08:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+