Hon kom ensam till Sverige hjälper andra

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hon kom ensam till Sverige hjälper andra - Elsabet Girmazion var bara 14 år när hon ensam flydde från sitt hemland, diktaturens Eritrea, till säkerheten i Sverige.

Men att lära känna det nya landet och dess kultur tog tid. Nu vill hon hjälpa andra unga tjejer som kommit till Sverige, utan sin familj, att snabbare komma in i samhället.

- Killar är vana att ta för sig, men för många tjejer är det en helt ny och ibland skrämmande upplevelse. Jag vill hjälpa dem på traven, säger hon.

Elsabet Girmazion, som tidigare intervjuats av Jönköpings Posten, är i dag 19 år. Fem år har gått sedan hon först kom till Sverige, efter att ha flytt från en av världens hårdaste diktaturer, hemlandet Eritrea.

Elsabet kom ensam, endast 14 år gammal, utan stödet och tryggheten av att ha en familj vid sin sida. Hennes föräldrar och syskon var alltjämt kvar i Eritrea.

- När man flyr gör man det för att man måste, inte för att man vill. Jag kunde inte språket och visste ingenting om Sverige. Jag var så klart tacksam för att komma till ett tryggt land, där jag inte behövde vara rädd, men också ledsen över att behöva lämna mina vänner och familj bakom mig, berättar hon.


Flickor håller sig i hemmet

En av de största skillnaderna mellan Eritrea och Sverige, var friheterna hon åtnjöt som kvinna i sitt nya hemland. Friheter som det tog tid att vänja sig vid, och som hon upplever att många ensamkommande flickor behöver hjälp att ta till sig.

- Här i Sverige är killar och tjejer lika. I Eritrea och i många andra länder är det bara killar som har möjlighet att utbilda sig och att röra sig fritt i samhället, säger hon.

Elsabet menar att ensamkommande flyktingpojkar på så sätt har en fördel, när de ska lära känna Sverige och svenskarna.

- Killar är vana att ta för sig, medan flickor har hållit sig hemma och tagit ansvar för hem och barn. Jag ser tjejer som kommer hit och som bara sitter hemma och väntar på något. Det är jättetråkigt. Jag har själv upplevt den situationen för fem år sedan och jag vill inte att de ska behöva gå igenom samma sak, förklarar hon.


Viktigt med utbildning

Numer är Elsabet etablerad i det svenska samhället. Hon går sista året på gymnasiet, pratar bra svenska, hon idrottar, har mycket vänner och drömmer om att utbilda sig till sjuksköterska eller läkare.

Och hon vill använda sina erfarenheter och sin sociala plattform för att hjälpa ensamkommande flickor att snabbare lära känna och vänja sig vid den svenska kulturen.

- Det jag kan göra är att prata med de här flickorna, och ta med dem ut och visa dem allt man kan göra. Vi kanske tar en promenad, åker på picknick eller provar på någon idrott. Och jag poängterar för dem hur viktigt det är med utbildning. Det ger en möjlighet att själv forma sin framtid, säger Elsabet Girmazion.

Källa - 2016-07-10 11:44

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+