Hon sätter hatet på agendan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hon sätter hatet på agendan - I slutet av sommaren var jag i Mecklenburg-Vorpommern. Delstaten nordväst om Berlin har haft svårt att hämta sig efter murens fall och är den mest glesbefolkade i landet. Här kan man fortfarande se DDR-vimplar fladdra på tröskorna när bönderna hämtar hem sin skörd mellan förfallna ödegårdar.

När jag cyklade över fälten utanför staden Schwerin var det en vecka kvar till delstatsvalet den 4 september. På lyktstolparna hängde valplakaten. "Säkra gränserna", "stoppa asylkaoset" och "familjer behöver säkerhet, inga 'rapefugees'. "

Så ser det politiska landskapet ut ett år före valet till förbundsdagen. Vimplarna från den fallna diktaturen är bara kuriositeter.

Fram till mitten av september hade det registrerats över 1800 politiskt motiverade brott mot flyktingar och asylsökande i Tyskland. 507 av dem räknas som högerextremistiska våldsdåd. Hit hör också 11 mordförsök, enligt statistik som publicerats i Der Spiegel.

Siffrorna innebär en fördubbling jämfört med 2015.

Ändå är det som om luften långsamt har pyst ur det offentliga samtalet kring den nya högern i landet. Regeringen har hellre pratat om åtstramningar i asylrätten och insatser mot det islamistiska terrorhotet.

Därför var det betydelsefullt att tyska bokhandeln valde att ge sitt prestigefulla fredspris till Carolin Emcke, som nyligen gav ut essäboken "Gegen den Hass" ("Mot hatet"). Priset, som tidigare gått till personer som Susan Sontag och Astrid Lindgren, delades traditionsenligt ut under den avslutande dagen av bokmässan i Frankfurt. Och sedan dess har journalisten och filosofen, som redan räknas som en av landets främsta intellektuella, i åtskilliga intervjuer arbetat för att föra hatet upp på agendan igen.

"Hatet har inte bara ändrats i kvantitet", sa hon när jag såg henne intervjuas från scenen på Schaubühne i Berlin i nyligen, "det har också fått en ny kvalitet. "

I boken gör Emcke ett slags närläsning av två videoupptagningar. Den ena skildrar polisbrutalitet gentemot svarta i USA. Den andra den omtalade händelsen i tyska Clausnitz i början av året då en buss med flyktingar stoppades av en folkmassa på omkring hundra personer som skanderade "wir sind das Volk" ("vi är folket").

Själv har jag länge förknippat den nya högerns framfart med framför allt rädsla. Carolin Emcke menar istället att det handlar om hat. Folkmassan i Clausnitz hade till exempel väntat på den här bussen, blockerat den och försökt förhindra att människorna i den kom fram till det asylboende de skulle bo på. Och det är skillnaden mellan hat och rädsla, menade Emcke i en radiointervju i veckan. "Hatet söker sitt objekt. Den som är rädd vill hellre bort från det", sa hon.

Carolin Emcke har kritiserats för att predika självklarheter, för att inte vara radikal nog.

När valplakaten hade plockats ner i Mecklenburg-Vorpommern hade främlingsfientliga Alternative für Deutschland blivit näst största parti i delstaten med över 20 procent av rösterna. En fingervisning om vad som väntar nästa höst, menar många.

Kanske är det då just självklarheter som behövs. Och fler som orkar predika dem.

Källa - 2016-11-24 10:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+