Hon ska få fler att odla i stan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hon ska få fler att odla i stan - Med urban odling menas småskalig odling i eller i direkt anslutning till tätorterna i kommunen. Programmet rör såväl koloni- och odlingslotter, som andra lösningar. Ett av förslagen är att Lund marknadsförs som en spännande kommun där man vågar tänka nytt.

Den som har vilda idéer om odling i Lund ska kontakta odlingssamordnaren Janine Österman. Det är hennes jobb att se till att kreativa krafter inte vissnar i kontakten med kommunala krav på regler och administration.

Hon som jobbar med odling hela dagarna har ingen egen trädgård.

- Jag bor i lägenhet och där är rätt så fullt av insamlade växter från olika resor. I köket har jag mycket kryddväxter. Nu väntar jag på ett afrikanskt tulpanträd som jag fått i gåva av en vän.

Har du någon favoritväxt?

- Tall! Den är en otroligt anpassningsbar och har en sådan kraftfull karaktär. Den växer i både kärrmark och på klipphällar. Jag tycker att den vanliga svenska tallen, Pinus sylvestris, är jättevacker, säger hon.

Janine Österman vill se olika former av odling i staden och att de traditionella kan användas på nya sätt:

- Jag tycker man ska använda kolonilotter och odlingslotter som en del av de allmänna ytorna i staden. Koloniområdena är öppna om sommarsäsongen och jag hoppas på fler besökare dit. Jag tror många tycker det är mer inspirerande att gå där än i en park, säger hon.

Vilken är den största utmaningen för Lund som stadsodlarstad?

- Att hitta platser för att odla. Det är en rätt så tät stad, det finns inte jättemycket mark över. Det är en kamp om utrymmet. När det gäller matproduktion i staden är det en stor utmaning att utveckla samarbete med forskare och innovatörer. Men förutsättningarna är goda.

Hur är ditt jobb som odlingssamordnare?

- Omväxlande. Jag är glad för att jag har trädgårdskompetens och odlar själv. Det är mycket som handlar om det rent praktiska, som vatten, gödsel och transporter. Det är mycket logistik. Jag tycker att det är fantastiskt att få påverka människor på lång sikt och att skapa förutsättningar. Inte många städer har gått ut så tydligt och vill satsa på det här genom en tjänst som odlingssamordnare. Just urban odling faller ofta mellan stolarna, säger hon.

Den stadsodling i Hagalundsparken i Dalby som Sydsvenskan tidigare berättat om är ett pilotprojekt på parkmark i Lund. Fler är intresserade men inga fler skötselavtal är skrivna.

Var kan man odla på okonventionella ställen?

- På kommunal mark är det främst i parker vi har möjlighet att erbjuda odling. Man skulle kunna ha olika former av containerodling på hårdgjorda ytor där man inte kan odla direkt i marken. Sen kan man odla utmed väggar och på tak, men det får man göra i samarbete med bostadsföretag.

Några tecken på gerillaodling utan tillstånd, som förekommer i en del andra städer, har Janine Österman inte sett i Lund.

Får man odla i en rondell?

- Nej, vi får kolla lite på miljöaspekten för det man ska äta, dels avgasförhållandena och dels arbetsmiljön för odlarna. Man kanske inte vill ha folk springande ut till rondellerna.

När en plats blir aktuell för odling kollar Janine Österman med historiska kartor, så att det inte legat någon fabrik eller annan miljöförstörande verksamhet där tidigare. Dessutom tas markprover.

En ny ovanlig odling är en skogsodling på Sliparebacken i St Hans backar, där det tidigare låg en soptipp. Där har ny jord lagts på och prover visar grönt ljus för att odla. De som arbetar med odlingen är också engagerade i Brunnshögsodlingen.

Inom ramen för Odla i Lunds stadsodlingssatsning i Brunnshög möter Janine Österman nybörjare och erfarna odlare, en hönsgrupp, folkhögskoleelever, rehabiliteringsodlare och ensamkommande flyktingungdomar som arbetar med jorden.

Tidigare erfarenheter från stadsodling i Helsingborg gör att hon inför sitt nya jobb var förberedd på mycket direktkontakt med odlare och trygg i att det går att hitta lösningar på de flesta problem.

- Det är kul att jobba i en stad som Lund. Den är så liten att samma människor dyker upp i olika odlingssammanhang, säger hon och är imponerad över engagemanget.

Eftersom Janine Österman har sin egen lägenhet full med växter, har hon modigt placerat ut många gröna rariteter hos sina vänner. Hon ser väldigt glad ut och inte ett dugg orolig, när hon säger:

- Jag kanske aldrig får tillbaka dem, vi får väl se.

Aktuell: Lunds första odlingssamordnare. Tillträdde i mars en fast halvtidstjänst.

Ålder: 33 år.

Bor: Lägenhet i Malmö.

Är: Utbildad trädgårdsmästare.

Fler jobb: Anlägger samtidigt en ekologisk trädgårdsodling som ska försörja Ängavallens restaurang, gårdsbutik och förädling med grönsaker och bär. Har också egna företaget B. U. N. T. (drivs med två vänner) med odling av ekologiska snittblommor i Malmö.

Tidigare arbete: Odlingscoach och projektledare för "Planteringar utan gränser" i bostadsområden i Helsingborgs stad.

Passion: Träd.

Ögonsten: Hibiskus från 70-talet som hennes morfar plockade hem från Kashmir.

Föreningar, förvaltningar och organisationer har fått förslaget till "Program för urban odling" på remiss och får meddela sina synpunkter fram till mitten av september. Programmet är tänkt att vara vägledande i hur kommunen ska hantera olika aspekter av stadsodling. Bland förslagen finns en översyn av vilka platser som är möjliga för odling och sökande efter nya former för planläggning av fler områden. Olika sätt att locka nya människor till odlingsområdena, öka deras kunskap och möjligheter till möten ingår. Med finns också en genomgång av villkoren för arrende av odlingslotter och kolonier, samt undersökning av möjliga åtgärder för att minska antalet obrukade odlingslotter.

Källa - 2016-07-22 07:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+