Hon ska fixa snabbfil åt nyanlända

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hon ska fixa snabbfil åt nyanlända - Kan vi beta av klyschorna först?

Ja, Rebecka Kjellsson är en typisk "spindel i nätet". Hennes jobb som nytillsatt integrationskoordinator för Svedala kommun innebär att hon ska få kommunen, näringslivet och ideella föreningar att "samverka" och "skapa en gemensam plattform" för att integrera nyanlända i samhället.

Men det finns inget klyschigt över hennes passion för jobbet. Hon har en magister i mänskliga rättigheter, jobbade tidigare som handläggare på Migrationsverket men kände att hon ville engagera sig mer i processen efter själva mottagandet.

- Det är ju då det börjar. Och om man vill jobba mer hands on med etableringen så är det ute i kommunerna man ska vara, säger hon.

Svedala kommun har i nuläget ansvar för 119 ensamkommande barn och unga. Av dem bor 46 i kommunen och de övriga i boenden i andra kommuner.

Ytterligare 76 flyktingar kommer att anlända under året. Tiotusenkronorsfrågan är: Hur ska dessa personer integreras i samhället så snabbt och smidigt som möjligt?

Rebecka Kjellsson understryker hur viktigt det är med "mötesplatser" (ytterligare ett klyschigt ord, men håll ut):

- Det handlar om att vi måste skapa förutsättningar för att nyanlända och etablerade ska kunna träffas. Vad krävs för att vi ska nå varandra? Vi kan till exempel använda oss av biblioteken på ett nytt sätt, säger hon.

Det finns goda exempel från andra kommuner att lära av, exempelvis projektet "Rookie" i Eslöv. Här får nyanlända chansen att delta i olika föreningar och spela fotboll, dansa eller laga mat.

- Det är ett bra sätt att skapa en väg in i samhället för nyanlända. Men allt måste inte handla om "aktiviteter". Det är viktigt att det finns mötesplatser där man bara kan umgås också!

I onsdags arrangerade Rebecka Kjellson ett idémöte med cirka 25 föreningar i Svedala - alltifrån idrottsföreningar och studieförbund, till scoutkårerna och Rotary.

- Det finns mycket engagemang. Nu jobbar jag med att sammanställa all feedback och se hur kommunen kan hjälpa föreningarna, och hur föreningarna kan hjälpa kommunen, säger Rebecka Kjellsson.

Hur ser din tidsplan ut?

- Om några veckor ska den första kartläggningen vara klar: Vad görs idag och vad behöver göras? Nästa steg blir att komma med en handlingsplan. Just nu finns det inga självklara lösningar, mitt jobb i det här läget är att vara ödmjuk inför uppgiften och att ha stora öron och bara ta in allting.

Men målet är tydligt:

- Alla människor ska ha samma tillgång till samhället vi lever i. Vi är alla lika mycket värda och vi är här tillsammans. Snabb integration är nyckeln till ett tolerant och öppet samhälle, säger Rebecka Kjellsson.

Källa - 2016-05-28 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+