Hotellet som blev asylboende

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hotellet som blev asylboende - Älven skimrar och björklöven prasslar utanför det palatsliknande röda trähuset. Där ringer en mobiltelefon i den före detta hotellchefens ficka.

- Nej tyvärr, vi är ett asylboende nu, säger Sofi Holmgren.

Mannen i luren söker hotellrum och hade ingen aning om att det sedan i fjol sitter en ny skylt ovanför entrén till Överkalix enda hotell. Över en helg blev Holmgren verksamhetschef för Överkalix Asylboende - som tagit emot så många asylsökande att kommunen med drygt 3 400 invånare blivit en av landets mest flyktingtäta.

- Vi skulle precis trycka på knappen för marknadsföring av vårt nya hälsokoncept. Men behovet av asylboenden var större, så vi skickade en ansökan om att öppna ett.

Hotellet fick grönt ljus i september 2015 - då flyktingkrisen eskalerade i Sverige. Flyktingar och migranter hade just setts vandra på danska motorvägar, med framför allt Sverige i sikte.

- Vi fick klartecken en fredag och redan på söndagen ville Migrationsverket skicka upp den första bussen, normalt dröjer det flera veckor, berättar Sofi Holmgren.

Snabbt skulle lull-lull på rummen rensas bort. Fler sängar och garderober handlades in. Bardisken spikades igen. Husregler skrevs och en ny logga skapades.

- Inom en vecka var det fullt. Visst var det lite stökigt i början, men de som inte skötte sig fick lämna. Nu vet alla vilka regler som gäller och det är en riktigt fin stämning på boendet.

Överkalix ligger i toppskiktet när det kommer till antalet asylsökande per tusen invånare. Kvotflyktingar bor på orten sedan länge. Ensamkommande flyktingbarn på HVB-hem likaså.

- Redan i juli kändes det som att vi vände på alla stenar i jakt på boenden, och när vi hade vänt på alla vändes de igen. Det kom och kom ensamkommande, säger kommunalrådet Mikael Larsson (V).

Där och då visste ingen att 250 flyktingar skulle köras till Överkalix i slutet av månaden. Att det enda hotellet blir asylboende.

- Första reaktion var "oj, vi har inget hotell längre". Men sedan kom frågor, till exempel om hur många som är barn och ska ha skolplats, säger kommunalrådet Sarah Karlsson (C).

Många var barn och flera nyanställningar har gjorts till skolan och HVB-hem. Situationen var snabbt under kontroll, berättar Karlsson. Men hotellet saknas fortfarande. Prästgården som byggts om till gästgiveri sväljer inte tillräckligt många besökare.

- Folk inkvarteras på hotell i Kalix i stället och bussas till våra evenemang. Det är såklart inte önskvärt, säger Karlsson.

Nu hoppas kommunalråden att många av de som får uppehållstillstånd rotar sig i Överkalix.

- Om jag lite krasst stryker alla barn med utlandsklingande namn från klasslistorna, ja då är det inte många ungar kvar. Vi behöver helt enkelt de här människorna på orten. Medelåldern här är hög, säger Karlsson.

När Sofi Holmgren svarar i telefon är det inte bara folk som vill boka ett hotellrum. I början av asylboendets existens tog hon emot hotfulla samtal.

- Jag har fått samtal om att "de där djuren ska inte vara här". Det är väl en rädsla som ligger bakom, eftersom många nya människor kom på kort tid.

Och hotfulla lappar har hängts upp på orten, bland annat på asylboendets fönster. Polisanmälningar skrevs, men utredningarna har inte lett till någon misstänkt.

Hoten följdes av en manifestation där många Överkalixbor samlades för att hälsa flyktingarna välkomna. Värmen steg när de asylsökande med flaggor och plakat manifesterade sin tacksamhet över många kommuninvånares vänliga bemötande.

I dag är Bränna - Överkalix centrumkärna - mer pulserande tack vare flyktingmottagandet, betonar flera ortsbor som TT talat med.

- Det är lite mer rusch på stan nu. För många kan det nog vara enklare att integreras på en liten ort, säger Jeanette Johansson från sin kiosklucka vid kommunhuset.

- Visst kostar det här pengar, men vår lilla kommun tjänar på det på sikt, säger Mats Wennberg.

- Raggarkulturen går ju i arv här. Och de asylsökande verkar inte riktigt lika intresserade av bilar och motorsport som vi. Men inte har jag sett några sura miner för det, säger Lina Sköld vid ett cafébord på Storgatan.

"Hur är det, Nesrin?" frågar Sofi Holmgren och stryker sin hand över flickans svartlockiga hår. Hon har just kommit tillbaka från skolan och svarar på svenska.

För de vuxna går det ofta långsammare. På asylboendet sitter nu flera personer och tragglar svenskakurser via Youtube. I anteckningsblock tecknas meningar som "tack för maten" och "vi ses".

- Det är så svårt, skrattar Abdulkader Marzouki och lyfter blicken från blocket.

- Men det blev lättare att fokusera när jag fick mitt uppehållstillstånd.

Väntan på det där beskedet skapar ofta tristess som botas med allt från fiske i Kalix älv till bärplockning och bakning. Men väntan skapar också oro och frustration.

- Hotfulla situationer uppstår ibland, oftast beror det på stress. Många är på flykt från samma land, har delat rum, lämnat fingeravtryck samtidigt men får olika beslut. Sådant gör många uppgivna och irriterade, säger Holmgren.

Hittills har närmare 40 personer fått uppehållstillstånd - tillfälliga eller permanenta. I rum 316 bor tvåbarnsfamiljen Alsabbagh Almishref, från Damaskus i Syrien, som fick svenska personnummer i juli.

- Visst är Överkalix en liten stad, men allt som behövs finns ju här. Dessutom är folk så vänliga, säger Muhammad Alsabbagh som praktiserat i en matbutik.

- Nu vill jag lära mig fler svenska ord och få jobb som elektriker. Sedan får vi se var vi hamnar, vi kan bo överallt.

När skylten med texten "Överkalix Asylboende" tas ner är det ingen som vet. I nuläget sitter den där till november. Men ägarna hoppas på förlängning.

- Visst innebär det här att vi tappar hotellkunder. Men det här ger oss en ekonomisk stabilitet en tid. Målet om att bli en hälsoresort ligger kvar, vi har bara tagit en liten paus, säger Sofi Holmgren.

Överkalix ligger cirka tio mil nordost om Luleå i Norrbotten.

Efter valet 2014 stod det klart att Socialdemokraterna förlorat makten efter 80 år. Nu leds kommunen av en femklöver bestående av två kommunalråd från Vänsterpartiet och Centerpartiet, med stöd från Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Invånare: 3 427 (andra kvartalet 2016)

Antal asylsökande: 237 (21 augusti 2016) = 69 asylsökande per 1 000 invånare.

Källa: Överkalix kommun, Migrationsverket och SCB

Källa - 2016-09-02 11:08

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+