Hottrenden ökar i takt med mörkertalet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hottrenden ökar i takt med mörkertalet Senaste nytt om flyktingkrisen

Hottrenden ökar i takt med mörkertalet - Polisgrupperna i Malmö, Göteborg och Stockholm startades förra året eftersom regeringen uppmärksammat den kraftiga ökningen av hot mot förtroendevalda.

Katarina Aspegren, chef för Malmösektionen, menar att satsningen gjort skillnad - men att många utredningar faller mellan stolarna.

- Demokratibrott har ingen brottskod och därför har vi ingen nationell statistik, säger hon.

Mörkertalet är stort. Hoten rubriceras generellt som olaga hot eller ofredanden, utreds av lokalpolisen och kommer inte till gruppens kännedom. I många fall läggs utredningarna ner i brist på gärningsmän och försvinner helt från polisens radar. Eftersom det saknas en nationell statistik är det svårt för polisen att se samband och kartlägga omfattningen av brotten.

- Hot mot politiker och journalister ökar kraftigt. Det vet vi genom det berömda fingret i luften, men vi har inte siffror som backar upp det. Då blir det svårt att kräva resurser för att utreda brotten, säger Katarina Aspegren.

Hon menar att det skett en normförskjutning i samhället de senaste fem åren.

- Det har bara ökat och ökat och blivit accepterat att kalla folk för tillmälen. Det är aldrig ok att hota någon som gör sitt jobb - det är brottsligt.

- Och det är ännu värre när okända går till attack mot familjerna. En politiker har valt att bli politiker. Partnern och barnen har inte gjort något val alls.

Katarina Aspegren menar att sociala medier har bidragit till den tilltagande hattrenden.

- Det finns en uppsjö av kanaler och det är så enkelt att bara slänga iväg ett mejl eller inlägg. Kanske är det också därför det ofta går över styr.

Vilka åtgärder behövs för att komma till rätta med det här?

- Den lösning vi måste få till är att införa ett system där hot som anmäls märks som demokratibrott, även om fallen sedan utreds som något annat.

- Finns det ingen anmälan så finns inte hotet i polisens värld.

En av de Skånepolitiker som de senaste året ansatts hårt genom upprepade hatkampanjer är Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Hotmejlen började komma när flyktingströmmen nådde Skåne i september. Under vintern ökade den aggressiva tonen i meddelandena och i förra veckan åtalades en 31-årig man som hotat hennes barn.

Carina Wutzler menar att hon fått bra uppbackning av polisen, men att det hårdnande klimatet för politiker och förtroendevalda är ett stort problem.

- Jag har full respekt för att människor tycker olika och vill gärna bemöta det öga mot öga under konstruktiva samtal utan hårda ord.

- Bakom en skärm tillåter sig vissa att skriva saker de aldrig skulle säga till en annan i person. Man verkar glömma att det finns en mottagare.

Hon menar att det är viktigt med en öppen dialog.

- Det är naturligt att ha olika synpunkter och uttrycka dem, men det är aldrig ok att uttrycka hot mot en enskild person eller människor i deras omvärld, säger Carina Wutzler.

- Jag förstår att folk är oroliga och vill få svar för det händer mycket nytt. Det är viktigt att ta deras oro på allvar och ta sig tid att svara på frågor.

Hon menar att problemet på inget sätt är specifikt för Vellinge.

- Majoriteten Vellingebor har fina värderingar, men så finns det en liten klick som rör sig i gråzonen. Det är obehagligt, säger hon.

Hon säger att hon känt ett enormt stöd från kommuninvånarna.

- Det är så positivt - ett enormt engagemang. Jag har fått fint gensvar och det är många som hör av sig. Det är enormt stärkande och ger mig energi.

Under 2015 hanterade demokrati- och hatbrottsgruppen i Malmö 34 brott mot politiker och journalister. Brotten var ofredande, olaga hot, olaga hot mot grupp, misshandel, skadegörelse och förtal.

Hittills 2016 har gruppen hanterat tio brott mot journalister och politiker. Brotten är ofredande och olaga hot.

Källa - 2016-06-12 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+