HRW Befäl skyldiga till att människor dog

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

HRW Befäl skyldiga till att människor dog Senaste nytt om flyktingkrisen

HRW Befäl skyldiga till att människor dog - De befäl som beordrade soldater att använda skarp ammunition mot palestinska demonstranter på långfredagen bär skulden för att 17 människor dödades och hundratals skadades, skriver människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW).

"De israeliska soldaterna använde inte bara övervåld. De tycks ha handlat på order som nästan garanterade ett blodigt militärt svar på de palestinska demonstrationerna. Resultatet blev därefter: dödsfall och skador hos demonstranter på andra sidan gränsen, som inte utgjorde något omedelbart hot mot soldaternas liv", säger HRW:s Mellanösternansvarige Eric Goldstein i ett pressmeddelande.

Demonstrationerna hölls för att markera årsdagen för dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationer 1976.

Dagarna före demonstrationerna gjorde israeliska befattningshavare klart att man tänkte öppna eld mot alla som närmade sig gränsbarriären. Den israeliska försvarschefen Gadi Eizenknot meddelade att han tänkte skicka ut hundra krypskyttar, med order om att "använda kraftigt våld". På fredagsmorgonen twittrade försvarsminister Avigdor Lieberman på arabiska att "den som närmar sig gränsen sätter sitt liv på spel".

Enligt hälsodepartementet i Gaza skadades 758 människor av skarp ammunition, en siffra som den israeliska militären bestrider och säger att det snarare handlar om några dussin.

HRW säger att den israeliska regeringen inte kunnat lägga fram några bevis för att de demonstranter som kastat sten och bensinbomber utgjort något verkligt hot. Människorättsorganisationen har inte heller sett några bevis för att demonstranter använt vapen.

Skjutningarna visar på vikten av att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inleder en formell förundersökning om "allvarliga internationella brott i Palestina", anser HRW.

"Att ge sig in i en förbjuden zon ska inte vara ett brott som bestraffas med döden", skriver HRW i pressmeddelandet.

Tusentals palestinier demonstrerade på långfredagen nära gränsen mot Israel. Bland deltagarna fanns familjer med barn, men också ett hundratal ungdomar som ignorerade uppmaningarna från både arrangörer och israelisk militär att hålla sig borta från gränsen.

17 personer dödades och fler än 1 400 människor uppges ha skadats, över 700 när de sköts av israeliska soldater. Israel bestrider den senare siffran.

Demonstranterna krävde att de palestinska flyktingarna som fördrevs eller flydde ska få återvända till sina gamla byar och samhällen. Även missnöje med USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och den akuta humanitära situationen i Gaza är orsaker till protesterna.

Flera olika arrangörer och palestinska fraktioner stod bakom demonstrationerna.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-03 09:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+