Hultsfred Man får gå på SFI i skift

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hultsfred Man får gå på SFI i skift - Det är Migrationsverket som tar fram siffran över hur många nyanlända som varje län ska ta emot för bosättning via anvisning. Antalet bestäms bland annat utifrån befolkningsstorlek, arbetsmarknad och hur många nyanlända som redan tagits emot.

Regeringen spikar antalet och sedan är det upp till respektive länsstyrelse att fördela kvoten bland länets kommuner.

- Där gör man på olika sätt i länen. I vårt län har vi de två senaste åren fört en dialog med kommunerna. Vi har visat förslaget till kommuntal och berättat hur länsstyrelsen ser på det. Sedan har vi fört en dialog om fördelningen på kommunal nivå, berättar Moa Brändström, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Samtalen har enligt henne varit konstruktiva.

- Jag uppfattar att det finns en väldigt stor vilja till dialog och att kommunerna uppskattar möjligheten att ge ett förslag vid mötet om hur fördelningen skulle kunna se ut.

En av kommunerna i Kalmar som både i år och nästa år slipper kravet på att ta emot personer enligt anvisningslagen är Hultsfred. Men det betyder inte att inga nyanlända flyttar dit, eftersom inte alla omfattas av anvisningslagen. Många väljer själva att bosätta sig i kommuner där anhöriga eller vänner finns, och det har de har rätt till.

Hittills i år har cirka 1 300 nyanlända flyttat till Hultsfred trots att noll personer anvisats kommunen. Samtidigt är det cirka 1 400 personer, mestadels ur samma grupp, som har lämnat kommunen. Totalt har kommunen cirka 14 500 invånare.

- Det här är en kommun som byter tio procent av sina kommuninvånare under ett år. Det ger oss problem bland annat i skolan och i barnomsorgen. Det svårt med kontinuitet när man hela tiden byter elever, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

- Vi måste också hitta nya lösningar för SFI. Man får läsa i skift. Och med kvällsundervisning i SFI, behövs nya lösningar för barnomsorg så att man ska kunna gå på SFI. Utöver det behöver vi rekrytera personal och hitta lokaler, säger Lars Rosander.

Lars Rosander tror att det finns flera orsaker till att så många kommer till Hultsfred. Kommunen har haft lediga lägenheter från 1970-talet och framåt, och genom ett långsiktigt avtal med Migrationsverket har man hyrt ut lägenheterna för asylmottagning genom åren.

- Det var många som kom hit när det var krig i forna Jugoslavien. Vi har en tradition och vana av att hantera de här frågorna. Och många har sedan har bosatt sig här permanent, då blir det ju att det kommer fler som vill bo här- nära sina släktingar och bekanta, säger Lars Rosander.

- En fungerande mottagning har gjort att vi är i den här situationen som vi är i nu.

I december 2016 stoppades socialtjänsthjälp till de nyanlända som inte anvisats till Hultsfred. Nu har man kommit på fötter vad gäller socialtjänsten, men halkar alltså efter med barnomsorg, skola och SFI.

Åtta kommuner i Kalmar län har sagt sig villiga att ta emot totalt närmare 70 egenbosatta nyanlända från Hultsfred och Nybro. Det handlar i första hand om barnfamiljer med utsatt bostadssituation eller som inte har plats i skola och som vill flytta vidare. Vidarebosättningen är frivilligt för individen.

- Den här avlastningen är marginell för oss. Men förhoppningsvis hjälper det dem som kan flytta vidare. Här sitter man i kö. Kanske kan man snabbare komma in i svenska samhället på en annan ort, säger Lars Rosander. .

Källa - 2017-11-17 09:27

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+