Hur mycket får en människa kosta?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hur mycket får en människa kosta? Senaste nytt om flyktingkrisen

Hur mycket får en människa kosta? - Hur mycket får en människa kosta?

Det är frågan som på ett groteskt vis har genomsyrat nyhetsveckan, både lokalt och internationellt.

Ni missade såklart inte hur snabbt och imponerande maliern Mamoudou Gassama klättrade upp för den där balkongen och blev Spindelmannen med Frankrike och världen. Macron fick feeling och delade ut både medborgarskap och jobb.

Men kanske såg ni inte de andra män, inte helt olika Gassama, som spred bilder i sociala medier på vilka de låtsades klättra upp för fasader. Det var ett skämt där långa kommentarsfält fylldes av skrattande smileys, men allvaret var ändå inte att ta miste på: vilka konster kräver ni av oss?

Allvaret var också det som den holländske tecknaren Tjeerd Royaards tog fasta på i sin grafiska bild "Good migrant, bad migrant". I ena rutan klättrar någon uppför en balkong, i den andra uppför ett taggtrådsförsett staket.

Dessa fasadklättrare är som hämtade ur ett apokalyptiskt "Hunger Games" - bäst prestation belönas med överlevnad!

I förra veckan gav statsrådet Morgan Johansson ungdomar beskedet att busskort betalades av stramare migrationspolitik. Se där, ungdomar, ett hoppets besked att bära med er in på sommarlovet: tack vare att er nya klasskompis Ahmed skickades hem får ni åka obegränsat med buss! Detta följdes denna vecka upp av finansminister Magdalena Andersson som ansåg att stramare flyktinginvandring är enda sättet att undvika barnfattigdom.

Helt följdriktigt toppas denna nyhetsvecka av en statlig rapport från ESO, Expertgruppen för studier av offentlig ekonomi, som slår fast vad en flykting kostar.

74 000 kostar den tydligen. Nationalekonomen Joakim Ruist slår fast inte bara ett genomsnittsvärde, utan preciserar vad flyktingar från olika länder kostar. Vissa mer, andra mindre.

Hans metod går ut på att räkna ut hur mycket invandrare, som generellt tjänar mindre, bidrar med i skatt och drar ifrån hur mycket välfärdspengar de får tillbaka. Mätt på samma sätt är även kvinnor en usel affär för landet Sverige, konstaterar LO-ekonomen Sandro Scocco. Så enkelt visar han också på hur rapporten ingår i ett större projekt, där all politisk kraft läggs på att rikta udden åt samma håll. Eller hur många rapporter i valtider tror ni kommer att handla om nettokostnaden för utlandssvenskar som återvänder hem för att de sista åren i livet ta del av vården i offentlig sektor?

I denna nådens vecka är ändå ett av de grövsta exemplen lokalt. Sverigedemokraterna Pontus Andersson och Felix Lindau motionerar om att "För att nå ut till personerna som kan tänkas vilja återvända menar vi att information om återvändarcentret årligen bör skickas ut till utrikesfödda personer i arbetsför ålder som nolltaxerat de senaste fem åren i deras vuxna liv. "

Annika Román (MP) anklagade motionärerna för en nazistisk människosyn och Pontus Andersson klagade då på att en sådan ton minsann inte anstår en toppolitiker.

Och en av hans sympatisörer kilade i Románs Facebooktråd in: "Det är inte rasism utan urval. Jag är så less på att höra ordet rasism i alla sammanhang. Många inom SD är rasister men inte alla".

Nyttiga idioter får stanna.

Lata kan dra.

Källa - 2018-06-02 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+