Hur mycket kostar en socialliberal?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hur mycket kostar en socialliberal? Senaste nytt om flyktingkrisen

Hur mycket kostar en socialliberal? - För exakt ett år sedan sade Trine Skei Grande, partiledaren för socialliberala Venstre, att det var fullkomligt uteslutet att bilda regering med invandringskritiska Fremskrittspartiet. "Det är helt inaktuellt för mig att ingå i regering. Vi har inte öppnat för det". Tvärtom skulle FRP tvingas ut ur regeringen.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Men i helgen presenterades överenskommelsen. Moderata Høyre bildar regering med V och FRP. Vad fick Grande att ändra sig?

Regeringsplattformen innehåller kompromisser för alla. FRP fick igenom åtstramningar på flera delar av invandringspolitiken, men fick vika sig för V när det gäller ökat antal kvotflyktingar och att asylsökande ska kunna få arbeta.

Regeringen planerar också att kvotera föräldraförsäkringen - V vill ha 15 veckor vikta åt pappan. V har även fått igenom särskilda dagismöjligheter för låginkomstfamiljer.
Andra segrar för V rör klimat, miljö och djurskydd. Delar av landet fredas från oljeexploatering, utsläpp ska beskattas högre och pälsdjursnäringen kommer att förbjudas.

V fick också in ett förbud mot ansiktsslöja i skolan - men det hade nog FRP inte så värst svårt att acceptera.

Men Venstres villighet att kompromissa hängde inte enbart på prislappen. Sedan 2013 har Norge styrts av statsminister Erna Solbergs blå-blå koaliton mellan H och FRP - med parlamentariskt stöd av socialliberaler och kristdemokrater. Åren utanför regeringen har pressat V.

Tappet i opinionen blev dessutom ännu större när stödpartierna sade sig vilja bryta samarbetet och fälla regeringen för att tvinga bort FRP. Venstre låg under spärren hela våren och riskerade att slås ut ur stortinget.

Vändningen i opinionen kom först när Trine Skei Grande backade och i stället garanterade att en röst på Venstre var en röst för en borgerlig regering. Stödröster från Høyre kom i drivor.

Norge är inte Sverige. Fremskrittspartiet är inte Sverigedemokraterna. Och Trine Skei Grande är inte Jan Björklund. Men högst troligt kastas det både en och två intresserade blickar över Kölen just nu.

Källa - 2018-01-16 09:34

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+