Hur stora blir SD och blir det nyval?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hur stora blir SD och blir det nyval? - Läsarfrågor om valet: Vem regerar Sverige de kommande fyra åren? Hur går det till när man röstar? Blir det nyval? Läsarna chattade med SvD:s reportrar inför valet. Här är några av de viktigaste frågorna - och svaren - som ger lite mer klarhet inför rysarvalet på söndag.

För att förklara detta finns två scenarior:

Stefan Löfven sitter kvar: Statsministern måste ändå tolereras av riksdagen (inte ha en majoritet av rösterna emot sig), och en sådan omröstning är obligatorisk och sker senast den 8 oktober.

Om Löfven vinner den omröstningen ska en budget presenteras senast den 9 oktober. Då måste han se till att få igenom den i riksdagen, annars sker en repris av 2014 där SD röstade ner budgeten i omröstningen som sker i december.

Stefan Löfven avgår: Då förbereder talmannen sin talmansrunda där han ska bilda sig en uppfattning om vem som har störst möjlighet att bilda regering. Detta skulle också inträffa om Löfven sitter kvar men förlorar statsministeromröstningen.

En statsministeromröstning sker tidigast 25 september.

Talmannen får max 4 talmansrundor och om ingen lyckas blir det extraval.

Sammanfattning: Statsministern kan bilda regering i slutet på september. Om en svag regeringen sedan får igenom sin budget i december eller inte är ännu en utmaning.

Frida Svensson

För det första, det är inte svårt - så du kan vara helt lugn. Ta med dig ditt röstkort som du fått i brevlådan, och id-kort, och gå till röstlokalen som står angiven på röstkortet. Förtidsrösta kan du göra utanför din kommun också. Det kommer finnas folk i röstlokalen som hjälper dig om du har frågor.

Här finns ett specialsvep till förstagångsväljare.

Ja, det här är ju inte en lätt fråga. Vad betyder att vinna? Sett till opinionsmätningarna kommer troligtvis Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att vara vinnare jämfört med resultatet i förra valet.

Förlorarna kommer att bli Socialdemokraterna och Moderaterna som har förlorat över 300 000 väljare var sedan 2014. Samtidigt: Det är från dessa förlorarpartier som statsministern med allra största sannolikhet kommer att hämtas ifrån. Båda är långt ifrån en egen majoritet och det kommer att bli stökigt efter valet. Klart är att Stefan Löfven troligtvis tänker sitta kvar efter valnatten tills han röstas bort i statsministeromröstningen.

Min kollega Claes Lönegård har gjort en genomgång om hur olika partiledare kan nå ända fram.

Hannes Delling

Invandrarfrågan hör till de frågor som många väljare säger är viktigast i det här valet. Frågan om hur många som kommer hit, och hur många som borde få komma hit har också varit uppe i flera debatter och utfrågningar.

2015 kom det drygt 162 000 asylsökande till Sverige, vilket fick partierna (utom SD som redan ville begränsa invandringen kraftigt) att slå till bromsen. Årets prognos från Migrationsverket pekar på cirka 25 000 asylsökande.

Antalet beviljade uppehållstillstånd (där ingår bland andra asylsökande, anhöriginvandrare, arbetskraftsinvandrare och gäststuderande) ligger betydligt högre. 2017 beviljades dryg 135 000 uppehållstillstånd i Sverige.

Göran Eriksson

Ja det är svårt som väljare att veta vad man ska tro. Just nu skiljer sig siffrorna för SD hela nio procentenheter mellan Yougov och Ipsos. Jag skrev en artikel om SD-gapet i opinionen i går, läs gärna! Hur som helst blir det en del nagelbitande för väljare, partier - och opinionsinstitut - på söndag.

Nyval, eller extra val som det egentligen heter, är extremt ovanligt i Sverige

Sedan demokratins genombrott i början av 1900-talet har endast ett extra val hållits. Det var valet till andra kammaren den 1 juni 1958. Den stora valfrågan gällde den allmänna tilläggspensionen, ATP.

Så statistiskt är sannolikheten att det blir extra val väldigt liten. Å andra sidan har den förmodligen aldrig varit så stor som nu, med tanke på det osäkra parlamentariska läget.

Jag skulle säga att det är 50/50 att det blir extra val under den här mandatperioden. Aningen genom att det inte kan bildas en regering efter valet. Eller att regeringen som tillträder fälls i exempelvis en budgetomröstning.

Stefan Löfven fick denna fråga av SvD:s reporter Fredrik Mellgren:

"Kan du i något läge tänka dig Vänsterpartiet i en regering?"

Löfven svarar: "Det enda jag utesluter överhuvudtaget är ett samarbete med Sverigedemokraterna eller att bli beroende av dem. Det är totalt borta. Samarbeta med Moderaterna är not likely men ska heller inte uteslutas. Landet kan komma i en väldigt besvärlig situation. Därför vill jag avvakta valresultatet och sedan se till att Sverige regeras och styrs på ett bra sätt".

Läs hela artikeln här.

De flesta politiska analytiker är överens när de säger att Stefan Löfvens sista utväg vore att ha V med i ett regeringsunderlag.

Vänsterpartiet går bra i opinionsmätningarna (10,2 procent i senaste SvD/Sifo).  

Sjöstedt har sagt att han kommer att kräva inflytande:

"Skulle vi göra ett så bra val skulle det vara väldigt svårt att ha en rödgrön regering utan att vi får inflytande.  Vi vill helst ha en regering utan borgerliga partier".

Det enkla svaret är nog att valrörelser i rätt hög grad är "efterfrågestyrda", och att försvarsfrågan aldrig har hamnat särskilt högt när väljarna rangordnar vilka frågor som är viktigast.

Det är egentligen lite överraskande att frågan inte har klättrat på de här listorna inför det här valet, med tanke på den ökade spänningen i omvärlden, och att de flesta partier ändå vill öka de ekonomiska anslagen till försvaret.

Men partiernas bedömning är nog att det är svårt att vinna väljare på försvarspolitik, och därför pratar de ledande politikerna inte särskilt mycket om försvaret. Men frågan är inte helt frånvarande i valrörelsen, läs till exempel gärna Jonas Gummessons artiklar i SvD.

Källa - 2018-09-06 11:24

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+