Huvudmisstänkt häktad för Åbodåd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Huvudmisstänkt häktad för Åbodåd Senaste nytt om flyktingkrisen

Huvudmisstänkt häktad för Åbodåd - Abderrahman Mechkah hördes i Egentliga Finlands tingsrätt via videolänk från sjukhuset där han vårdas. Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar. Yle rapporterar att mannen erkänner handlingar med dödlig utgång, men förnekar mord och terrorhandling.

Förutom Mechkah - som var den som ska ha hållit i kniven - kommer häktningsförhandlingar för ytterligare fyra misstänkta att hållas under dagen. Åtminstone tre av dem hålls för samma brott som 18-åringen, efter det att de tidigare varit misstänkta för medhjälp. För den femte är häktningsyrkandet ännu inte klart. Samtliga är marockanska medborgare.

Abderrahman Mechkah hade sökt asyl i Finland men fått avslag. Beslutet har överklagats och han har ännu inte fått ett beslut som vunnit laga kraft, enligt inrikesdepartementet.

Det var polisen i sydvästra Finland som först fick tips om att Mechkah verkade radikaliserad och lämnade över fallet till Skyddspolisen (Skypo). Några konkreta hot fanns dock inte och 18-åringen fanns inte på Skypos lista över 350 potentiella terrorister.

Enligt den tyska nyhetskanalen Deutsche Welle kom Mechkah till Finland via Tyskland och misstänks för flera brott där. Han ska ha använt sig av flera falska identiteter under tiden i Tyskland, enligt nyhetsbyrån DPA. Också två av de andra misstänkta ska vara kända för polisen i Tyskland.

Två personer dödades och åtta skadades i knivdådet på Salutorget i Åbo i fredags. Mechkah sköts ned vid gripandet.

Källa - 2017-08-22 11:08

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+