Hycklar om asylrätten måste få ett slut

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hycklar om asylrätten måste få ett slut Senaste nytt om flyktingkrisen

Hycklar om asylrätten måste få ett slut - Det finns två partier i Sveriges riksdag som vill avskaffa asylrätten: Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är helt uteslutet att samarbeta med Sverigedemokraterna, och oerhört svårt att samarbeta med Moderaterna. "
I Ekots lördagsintervju (9/6) drog Alice Bah Kuhnke (MP), demokrati- och kulturminister, en tydlig gräns för vilka Miljöpartiet kunde tänka sig att samarbeta med. Värnar man inte asylrätten får man inga gröna kompisar. Men vad betyder att värna asylrätten egentligen?

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Många politiker ger intrycket av att det handlar om något slags värnande av asylsökande. Bah Kuhnke låter som många andra: det är de som värnar asylrätten som är goda, och de som inte gör det som är onda. Kanske beror det på själva orden: både rättigheter och att värna är positivt. Det hör ju alla att det är gott. Kanske är det också därför som journalister sällan krävt konkretion när någon påstår sig vilja värna asylrätten. Vad exakt är det som ska värnas?

Joakim Ruist, forskaren som gett frustrationen över den dumma migrationsdebatten ett ansikte, menar att detta är ett stort hyckleri. Alla som behöver skydd ska få stanna här, säger vi. Men vi har satt upp massor av hinder för att hindra dem från att sätta sin fot innanför landets gränser. Som Ruist säger i Kvartals fredagsintervju (8/6): "Man försöker skapa en bild av att anledningen till att människor drunknar på Medelhavet är att det finns flyktingsmugglare och de är onda. Eller att de tar de där båtarna för att det är billigare, än att ta ett flygplan. Men jag ska säga att båtarna är i genomsnitt tio gånger så dyra som ett flygplan. Det är inte därför de drunknar, utan det är för att båtarna är det lättaste sättet att ta sig in när vi har byggt så effektiva murar. Alla måste ställa den där följdfrågan när någon säger ’värna asylrätten’: vad menar du med det egentligen?"

Vad är då alternativet till asylrätten, som den ser ut i dag? Ruist har föreslagit ett kvotsystem där varje land själv kan sätta ett tak för hur många man kan ta emot. Människor skulle slippa riskera livet för att nå Europa och kunna söka asyl på ambassad eller i konfliktens närområde. (Det är lika ironiskt som sorgligt att de som berömmer sig för att värna asylrätten stöttar ett system som är ansvarigt för massdöden i Medelhavet. ) Sverigedemokraterna vill införa just ett sådant system, vilket även Moderaterna vill, men först om hela EU är med på tåget. Tyvärr ser det inte ljust ut på den fronten. Få EU-länder vill ha bindande kvoter.

Med ett kvotsystem skulle de mest behövande få hjälp, snarare än de som har råd att köpa sig en biljett in i Europa. Ändå har de som påstår sig värna asylrätten, som Alice Bah Kuhnke, men för en politik som bygger murar och hinder, lyckats inbilla sig om att det är de som är goda. Kanske beror det på att frågan även handlar om en djupare konflikt: har medborgarna i ett demokratiskt land rätt att bestämma över vilka som ska få bo där? Har medborgarna rätt att välja vilka som ska få ta del av deras välfärd? Med ett kvotsystem har man det. Då kan man välja vilket utrymme det finns och sätta taket därefter.

Med ett asylrättssystem har inte länder någon bestämmanderätt. Varje individ besitter i stället ett slags absolut mänsklig rättighet. Kanske är det därför asylrättsvärnarna provoceras av tanken på ett kvotsystem. Enligt deras sätt att se på det står de mänskliga rättigheterna, trots sin korta historia, över all annan hänsyn. Detta kräver förvisso att man ignorerar att en rättighet är halv om det inte finns någon som kan garantera den. Med det här synsättet är det mer okej att hindra människor från att använda asylrätten, men ha den kvar rent formellt, än att låta dem få asyl på säker väg.

Så nästa gång någon påstår sig vilja värna asylrätten, fråga vad de menar. Som Ruist säger: "Jag tror inte det finns exempel på oärlighet från ledande politiker som ens kommer i närheten av detta. "

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-06-12 06:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Angela merkels efterträdare
 4. Bilda regering efter valet
 5. Flyktingkaravanen
 6. Fabian fjälling
 7. Ibrahim Nasrulleyev
 8. Nya lagar 2017
 9. Förbjud religiösa friskolan
 10. Peter springare

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+