I Malmö känner jag mig aldrig som en flykting

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

I Malmö känner jag mig aldrig som en flykting Senaste nytt om flyktingkrisen

I Malmö känner jag mig aldrig som en flykting - Nyligen reste jag till München för att besöka min son och mina två bröder. För fem år sedan var min son nitton år gammal. Sverige gav honom inte rätt att återförenas med oss, han var tvungen att påbörja en lång och svår migrationsresa - en resa som varade i åtta månader och passerade genom nio länder. I Tyskland fick han skydd, lärde sig snabbt språket och fick jobb.

München är en stor, vacker och livlig stad - den tolfte största i EU. Där finns hundratals museer, konstgallerier, palats och kyrkor samt stora företag som skapar många jobb.

Men det slog mig under mitt besök att jag ändå tycker att Malmö är en så mycket mer trivsam och öppen stad än München. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför. Jag har flera vänner som har samma känsla kring Malmö jämfört med andra europeiska städer.

"När man väl har satt sin fot i Malmö vill man inte åka härifrån. I Berlin saknade jag Malmös leende ansikten. I Berlin är det många områden som saknar lekplatser för barn. Bostadsbristen är ett stort problem för ungdomar och familjer. Dyr transport är ett annat. Levnadsstandarden, socialt liv och integration - allt är lättare i Malmö", säger Linda som är Malmöbo sedan fem år tillbaka.

Hon har bott i minst fem länder, bland annat Syrien och Bulgarien. Lindas släkt består av många nationaliteter, hon säger sig ha flera identiteter men att hon framför allt känner sig som Malmöbo.

Maher är en filmkritiker från Syrien som bor i Frankrike. Han har besökt Malmö Arab Film Festival flera gånger. Maher tycker att Malmö är en stad som respekterar kultur och mångfald.

"I Malmö känner jag inte att jag är exotisk. Jag hade ett möte med borgmästaren som talade om kulturell mångfald, att det var en del av stadens historia och identitet", tycker Maher.

Förläggaren Carl Christopher Gjörwell framhöll det europeiska när han besökte Malmö redan 1759: "I Malmö är det mer levande än i de övriga skånska städerna och utom det har Malmö mycken air af utländsk stad".

Lämningarna av den gamla hansastaden återspeglas inte bara i huskroppar och gatunamn, utan också i sentida uttryck som "Haur du sitt Malmö haur du sitt varden. "

Malmö har givetvis sina utmaningar och brister. Men för mig är Malmö framför allt en stad där drömmar kan slå in. En stad där barn, kvinnor, gamla och unga är lika mycket värda.

I Malmö har jag fått ett nytt livsspråk. Här känner jag mig aldrig som en flykting.

Källa - 2018-12-30 13:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+