Id kontroller stoppas inte i sommar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Id kontroller stoppas inte i sommar Senaste nytt om flyktingkrisen

Id kontroller stoppas inte i sommar - I juli skulle id-kontrollerna på färjor, buss och tåg tillfälligt upphöra i två veckor. Nu täpper riksdagen till hålet efter att polisen och Migrationsverket uttryckt oro. Och regeringen är med på båten.

Hon hänvisar till att både polisen och Migrationsverket oroar sig för vad som skulle hända i sommar om id-kontrollerna tillfälligt skulle upphöra i två veckor. Oro finns att till exempel människosmugglare kommer att utnyttja det fönster som då skulle öppnas för människor som vill ta sig till Sverige.

Id-kontrollerna infördes den 4 januari och får enligt lagen gälla i sex månader, därefter ska de ta paus i två veckor innan en ny sexmånadersperiod får börja. Justitieutskottet tar nu ett initiativ för att kunna slopa karenstiden och räknar med att det ska hinna ske innan riksdagens sommaruppehåll.

Regeringen kommer i juli, när kontrollerna ska förlängas, bara förlänga dem i fyra månader, till november, enligt Mats Pertoft (MP), vice ordförande i justitieutskottet. Samtidigt ska en utredning se över hur kontrollerna fungerat och analysera om de behövs framöver.

- Det är väl ingen hemlighet att vi i Miljöpartiet inte var odelat positiva till kontrollerna. Vi såg nödvändigheten, men nu när flyktingströmmen minskat vill vi se om de verkligen behövs, säger Mats Pertoft till TT.

Alla partier utom Centerpartiet och Vänsterpartiet står bakom initiativet att slopa karenstiden.

Källa - 2016-04-28 12:12

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+