Ilon Wikland får hederspris på Augustgalan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ilon Wikland får hederspris på Augustgalan Senaste nytt om flyktingkrisen

Ilon Wikland får hederspris på Augustgalan - En ikon inom den svenska barnbokslitteraturen får Svenska Förläggareföreningens allra första hederspris. Illustratören Ilon Wikland tar emot priset på Augustgalan i Konserthuset på måndag.

Mest känd är hon för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker. Generationer av barn och unga har vuxit upp med hennes bilder av barnen i Bullerbyn, bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter.

Ilon Wikland är född 1930 i Estland och kom som flykting till Sverige 1944. Om sitt öde som ensamkommande flyktingbarn har hon berättat i den självbiografiska boken "Den långa, långa resan" som kom 1995.

I Sverige utbildade hon sig senare på Akke Kumliens konstskola och sökte i början av 1950-talet jobb på förlaget Rabén & Sjögren. Där fanns Astrid Lindgren som genast såg att Ilon kunde "rita sagor" och bad henne provrita illustrationer till Lindgrens nyskrivna bok "Mio, min Mio".

Men Ilon Wikland har också illustrerat andra författares alster, bland annat Edith Unnerstads barnböcker, och även skrivit och illustrerat egna barnböcker om hunden Sammeli.

I Förläggareföreningens motivering betonas Ilon Wiklands unika position och "särartade betydelse" för barnlitteraturen i Sverige. "Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer", konstaterar man och framhåller också att hennes bilder har haft ett "obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över.

Hederspriset instiftades i år för att hedra en nu levande upphovsperson som har skapat verk av bestående värde.

Född: 1930 i Dorpat i Estland.

Bakgrund: Efter föräldrarnas skilsmässa växte hon upp hos sina farföräldrar i Haapsalu. 1944 flydde hon som krigsbarn till Sverige. Utbildad av Akke Kumlien på Skolan för bok- och reklamkonst, samt Signe Barths målarskola. Fick 1954 i uppdrag att illustrera Astrid Lindgrens bok "Mio, min Mio".

Har illustrerat: Bland annat de flesta av Astrid Lindgrens böcker, Edith Unnerstads om Pip-Larssons och Hans Petersons Magnus-böcker.

Kuriosa: Karlsson på taket var en hård nöt att knäcka för Ilon Wikland. Astrid Lindgren tyckte att han såg ut som en kamrer i den första versionen och Wikland var tvungen att teckna om honom. Till slut fann hon förebilden till Karlsson i Hallarna i Paris: en liten tjock och finurlig gubbe med trollansikte och borstigt hår.

Aktuell: Som mottagare av Svenska Förläggareföreningens hederspris. Det delas ut på Augustgalan den 26 november.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-11-22 08:50

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+