Infiltratören Sverige har en unik roll för extremhögern

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Infiltratören Sverige har en unik roll för extremhögern Senaste nytt om flyktingkrisen

Infiltratören Sverige har en unik roll för extremhögern - Ett år efter att en ung kvinna dödades vid den nazistiska demonstrationen i Charlottesville tycks den amerikanska extremhögern fått svårt att mobilisera. Men om rörelsen verkligen är försvagad är svårt att avgöra, anser Patrik Hermansson - som lyckades infiltrera USA:s så kallade "alt-right"-rörelse tack vare att han är svensk.

NEW YORK Patrik Hermansson, som då kallade sig Erik Hellberg, gick tillbaka till det högerextrema demonstrationståget i Charlottesville, Virginia, efter att ha tvättat bort pepparsprayen från ansiktet. Eftersom han haft glasögon på sig kunde han fortfarande se efter en motdemonstrants sprayattack.

Han såg hur människor sprang. En bilist hade kört rätt in i folkmassan och Heather Heyer, som protesterade mot nynazisterna, avled.

Efter Charlottesville fick högerextremisterna stöd från USA:s president som inledningsvis vägrade fördöma vit makt-demonstanterna. Trump tvingades senare backa.

Ett år har gått sedan dess och när en ny demonstration skulle hållas 2018 förbjöds arrangörerna vara i Charlottesville. Demonstrationen hölls i Washington och färre än 40 personer dök upp. Motdemonstranterna räknades däremot i tusental.

- Samtidigt minskar inte konsumtionen av extremhögerns material online, snarare tvärtom, säger Patrik Hermansson som lever på hemlig ort och arbetar mot högerextremism.

Han tog sig in i den brittiska och amerikanska extremhögern, den så kallade "alt-right"-rörelsen, 2017 då rörelsen stärkts av att Donald Trump valts till president. Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon är allierad med rörelsen.

I en scen i en nyligen släppt SVT-dokumentär om Hermansson syns hur Jason Reza Jorjani, en högerextrem profil, filmas med dold kamera på en irländsk bar på Manhattan och beklagar sig över att de tappat inflytande sedan Bannon tvingats lämna Vita huset.

Senare tvingades Bannon även lämna den högerextrema sajten Breitbart News efter negativa uttalanden om Trump.

Jason Reza Jorjani är medgrundare av Alt-right corporation och redaktör på Arktos media som drivs av svenska Daniel Friberg, med koppling till extremhögern.

Att Hermansson hamnade på en bar mitt emot Jorjani, med en kamera fasttejpad på bröstkorgen under skjortan, beror till stor del på att han är svensk. Sverige representerar två viktiga, men dubbla bilder för "alt-right"-rörelsen. Eller snarare idén om Sverige, korrigerar Hermansson.

Den ena är ett slags "Bullerbyn-Sverige", med Hermanssons ord, där folkhemmet och ett "Sverige före mångfalden" romantiseras. Den andra är bilden av en total kollaps orsakat av ett vänstersamhälle med invandring, feminism och homosexualitet.

Under tiden som infiltratör fick Hermansson se högerextremisterna applådera åt skjutningen på en gayklubb i Orlando där 49 personer dödades (klubben visade sig senare vara ett slumpmässigt mål), hylla asagudar och i USA öva med skjutvapen.

- De anser att det sker ett folkmord på den vita rasen när samhällen tar emot migranter och flyktingar. Man beskyller feminismen för att vita kvinnor inte föder tillräckligt många barn och raskrig presenteras som en lösning, säger Hermansson till SvD.

Att vara "en kritisk svensk" gav Hermansson tillgång till rörelsens innersta kärna. Hans modersmål gav honom rollen som språklärare till Stead Steadman, som styr den högerextrema gruppen London Forum. Steadman vill lära sig svenska eftersom han ser Norden som "den vita rasens ursprung" och imponeras av rörelsen i Sverige.

2017 besökte Steadman Identitär idé i Sverige, som Daniel Friberg står bakom.

- När han kom tillbaka till London pratade han om hur bra rörelsen ser ut, hur folk är välutbildade, välklädda och har bra jobb. Man sneglar även på Sverigedemokraterna men anser samtidigt att de har gått för långt eftersom många i de här grupperna inte alls tror på det politiska systemet, säger Hermansson.

Nästa Identitär-evenemang fick ställas in efter osäkerhet kring om huvudtalaren Richard Spencer, en annan ledargestalt inom "alt-right"-rörelsen i USA, skulle släppas in i landet. Flera av rörelsens högprofilerade individer är numera fast i legala tvister.

Inom rörelsen ser personer som Greg Johnson, chefredaktör för vit nationalism-tidsskriften Counter currents, samtidigt attackerna på rörelsen som ett tecken på att den blivit alltmer framgångsrik. Den största läxan från "fiaskot" med infiltratören anser han är att vita nationalister är alldeles för snälla. "Man ångrar alltid när man varit för snäll", fastslår han i en artikel.

När Hermansson summerar sitt år som infiltratör i ett ord väljer han "paranoia". Han har stått inför en grupp vita nationalister i Seattle och pratat om rädslan för infiltratörer. Han har gjort bakgrundskontroller på andra i nätverket trots att han själv var den som har något att dölja.

Räddast, berättar han, var han i USA där rörelsen har en stor skillnad mot den i Storbritannien: Nationalisterna är beväpnade.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-08-23 23:00

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+