Ingen logik i S vilja att begränsa invandringen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ingen logik i S vilja att begränsa invandringen Senaste nytt om flyktingkrisen

Ingen logik i S vilja att begränsa invandringen - Beskedet om migrationspolitiken från Löfven och Fritzon är starkt oroande. Och det riskerar dessutom just den trygghet som Socialdemokraterna säger sig värna, skriver åtta miljöpartistiska kommunalpolitiker.

Vi är alla gröna kommunal- och borgarråd med ansvar för en av välfärdens viktigaste uppgifter: att säkerställa att människor som lever i utsatthet får stöd och hjälp. För oss kommer solidaritet alltid innebära att stå upp för de mest utsatta i samhället. Samma solidaritet som byggde den svenska välfärdsstaten, en solidaritet som länge var ett socialdemokratiskt honnörsord. Därför förvånar det och gör oss förtvivlade att socialdemokratin nu vill begränsa solidariteten - den ska inte gälla papperslösa barn som lever under oerhört svåra förhållanden eller asylsökande som flytt för sina liv till Sverige.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Socialdemokraternas partiledning vill enligt Löfvens och Fritzons utspel förra veckan inte bara permanenta den nya tidsbegränsade lagstiftningen med tillfälliga uppehållstillstånd, sätta fler flyktingar i förvar och försvåra för den som sökt asyl att i stället bli arbetskraftsinvandrare, utan även förbjuda kommunerna från att ge ekonomiskt bistånd till papperslösa barn. Barn som inte själva valt sin livssituation och som lever i en oerhört utsatt situation ska nu hållas ansvariga för föräldrarnas beslut enligt Socialdemokraternas partiledare. Otryggheten och rädslan i en redan utsatt grupp riskerar även att öka, vilket gör att föräldrarna med en sådan politik kanske inte ens vågar söka vård för sina barn eller låta barnen gå i skola.

För oss kommer barnets rätt till skydd och stöd alltid att komma först. Samhället kan aldrig stillatigande stå bredvid när barn har det svårt. Oavsett vem barnet är, varifrån det kommer eller vilka val dess föräldrar gör. I bland annat Stockholm, Malmö och Haninge kan papperslösa barn få ekonomiskt bistånd efter prövning mot socialtjänstlagen. Vad det handlar om är att barn aldrig ska behöva oroa sig över om det kommer finnas mat på bordet eller frysa för att de inte har råd med en vinterjacka. Det är en fråga om anständighet.

Runt om i landet bidrar Miljöpartiet på olika vis för att ge ensamkommande en bra start i Sverige. I bland annat Stockholm, Västerås, Haninge och Norrtälje så stöttar vi de ensamkommande genom att låta de ungdomar som fyller 18 stanna under asylprocessen fram till migrationsdomstolens beslut, i vissa fall med krav på skolgång. I Gävle har Miljöpartiet varit drivande i att skapa ett nytt boende för de ensamkommande som vill studera klart. Självklart erbjuder våra kommuner skolgång till papperslösa i enlighet med lagen, en positiv konsekvens av en tidigare uppgörelse som dåvarande regering gjorde med Miljöpartiet från 2011.

Möjligheten att söka arbetstillstånd vid ett avslag, så kallat spårbyte, har lett till att personer har kunnat etablera sig i Sverige och få en egen försörjning. Detta vill nu Socialdemokraternas partiledning stoppa. Effekterna för Sverige riskerar att bli mycket negativa. Sverige står precis som många andra västländer inför en åldrande befolkning kombinerat med stora behov av arbetskraft, särskilt inom välfärden. De som beviljas spårbyte är personer som fått anställning under asylprocessen och alltså både klarar sin egen försörjning och betalar skatt. Att utvisa dessa personer är kontraproduktivt, Sverige går miste om den arbetskraft landet så väl behöver samtidigt som det är dålig politik för individen. Därtill är möjligheten till familjeåterförening viktig för att skapa trygghet hos individer, något som underlättar integration och förbättrar barnens uppväxtvillkor. Det finns därför ingen logik i den socialdemokratiska viljan att begränsa invandringen.

Beskedet från Löfven och Fritzon är starkt oroande. Och det riskerar dessutom just den trygghet som Socialdemokraterna säger sig värna. När vi börjar tumma på principer om solidaritet, inte minst med barn som har det svårt, så försvagas de värderingar som håller Sverige samman - medmänskligheten och tilliten mellan oss som lever här - vilket riskerar att i slutändan drabba oss alla. Det är en politik vi som miljöpartister inte kan ställa oss bakom.

Åsa Lindhagen (MP)
socialborgarråd, Stockholm
Karin Pleijel (MP)
skolkommunalråd, Göteborg
Märta Stenevi (MP)
kommunalråd, Malmö
Ingrid Landin (MP)
kommunalråd och ordförande i socialnämnden, Norrtälje
Anna Thunell (MP)
kommunalråd, Västerås
Johan Svensk (MP)
kommunalråd, Haninge
Therese Metz (MP)
kommunalråd i opposition, Gävle
Niclas Persson (MP)
kommunalråd i opposition, Örebro

Källa - 2018-05-14 14:49

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Kuratorn mobulbostäder MKB
 5. Angela merkels efterträdare
 6. Bilda regering efter valet
 7. Flyktingkaravanen
 8. Fabian fjälling
 9. Ibrahim Nasrulleyev
 10. Nya lagar 2017

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+