Ingrid Runsten Tänkbart? Ja, om EU går helt bananas.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ingrid Runsten Tänkbart? Ja, om EU går helt bananas. - Norge ockuperas av Ryssland för oljans skull och i samarbete med EU? Och från USA hörs inte ett knyst? Vad är detta?

Till att börja med kändes intrigen i norska dramaserien Ockupationen, vars tio första avsnitt nyligensändes på SVT, ganska verklighetsfrämmande.

"Ser ni den där konstiga serien där EU har gått helt bananas och gett sig på Norge?", frågar någon i familjen oss som sitter i tv-soffan. Ja, visserligen är det fiktion, men ändå. . .

Fast oväntade saker händer och får följder som inte går att överblicka. Vem hade för några år sedan trott att Storbritannien faktiskt skulle göra slag i saken och igen folkomrösta om EU-medlemskapet? Vem hade trott att en person som Donald Trump skulle kunna bli Republikanernas presidentkandidat? Trump som bland så mycket annat ifrågasatt nyttan med Nato ur amerikansk synvinkel.

Om Trump vinner höstens presidentval är det mesta ovisst. Men troligen kommer USA:s internationella engagemangatt minska. Ett tomrum där Rysslands och Kinas inflytande får utrymme att växa.

Ockupationen utspelas i en nära framtid: Norge har drabbats av en förödande storm med många döda, en klimatkatastrof som leder till valseger för en grön regering som omedelbart stoppar utvinningen av olja och gas i Nordsjön.

Energikris hotar i Europa och Ryssland går in i Norge för att mot regeringens vilja återstarta oljeproduktionen. Ryssland agerar här i nära samarbete med EU. Från amerikanskt håll hörs beklaganden men inget mer. USA har vänt Nato ryggen, Europa uppmanas lösa sina egna problem. I Norge uppstår moraliska frågor om hur långt, och med vilka medel, motståndet ska drivas. Det hör till seriens kvaliteter att den inte är svart eller vit.

Det är fiktion och fantasi, men Ryssland har protesterat mot bilden av landet i tv-serien. Bilden av EU är inte heller direkt smickrande, dock mer diffus.

Men det är uppenbarligen ett annat EU än dagens. Det är ett EU som inte längre har några klimatambitioner, ett EU som helt verkar ha glömt sina grundläggande värderingar om demokrati och fredligt samarbete. Ett EU som är aggressivt utåt.

Många misstag och felaktiga vägval måste göras om EU ska hamna så snett.

Ett splittrat Storbritannien har gjort sitt val. Till hösten går ett polariserat USA till presidentval och utgången får inte bara stor betydelse för det amerikanska folket, utan även internationellt.

Det påminner om 90-talsfilmen Sliding Doors, som beskriver två olika händelseförlopp beroende på om huvudpersonen hinner med, eller missar, tåget. Historien tar en annan riktning, framtiden förändras. Men ändå är det inte som i filmen, det är inte slumpen som avgör, det är möjligt att undvika att upprepa tidigare misstag och göra bättre val inför framtiden.

En våg av populism och nationalism sveper över Europa och USA. Den hotar grundläggande demokratiska strukturer i exempelvis Polen, den syns i Nationella frontens framgångar i Frankrike, den ledde till att Österrike var snubblande nära att få en högerpopulist som president. Den får näring i EU-ländernas oförmåga att solidariskt möta flyktingkrisen. Och den hotar den nödvändiga klimatomställningen, eftersom populister av någon anledning ofta väljer att förneka klimatfakta.

I det perspektivet känns Ockupationen inte längre så orealistisk. Ja, så kan det kanske bli, det är en möjlig utveckling givet vissa olyckliga förutsättningar. Om "tänk om" fårblir verklighet, om länder slutar tro på internationellt samarbete och EU verkligen "går helt bananas".

EU måste vårda sin kärna och komma ihåg sina grundläggande värderingar. Så att unionen blir något att ha när den behövs som mest.

Källa - 2016-06-23 16:12

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+