Inte ett grönt grässtrå på min gräsmatta

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Inte ett grönt grässtrå på min gräsmatta Senaste nytt om flyktingkrisen

Inte ett grönt grässtrå på min gräsmatta - Efter kritiken mot att migrationspolitiken dominerat Socialdemokraternas valstrategi, väljer Stefan Löfven nu att prata välfärd i den pågående partiledardebatten i riksdagen. Här samlar SvD kortfattat det viktigaste som sägs i den nästan fyra timmar långa debatten, den sista i riksdagen före valet den 9 september.

Statsministern inledde partiledardebatten med att räkna upp regeringens satsningar under mandatperioden, men citerade sedan Allan Edwall: "Visst är det bättre, men det är inte bra". Efter mycket kritik mot Socialdemokraternas fokus på migrations- och kriminalpolitik var Löfvens fokus på välfärdssatsningar väntat.

Stefan Löfven attackerade de två partier som S har utsett till huvudmotståndare i valrörelsen: Moderaterna och Sverigedemokraterna. Och han gjorde det med att ställa satsningar och investeringar i välfärden som skola, sjukvård och bättre villkor för arbetare och pensionärer mot skattesänkningar.

- SD vill gynna Sveriges rikaste tiondel, sa Stefan Löfven bland annat.

De moln som tornar upp sig är enligt statsministern konsekvenserna av Brexit och USA:s handelstullar mot EU. Det kan komma att påverka den globala ekonomin starkt negativt, något som är extra känsligt för en liten och sårbar ekonomi som den exportberoende svenska.

- Är det inte snöpligt om vi då har skurit ned på vår gemensamma trygghet genom stora skattesänkningar för de rika? frågade sig Stefan Löfven.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, lyfte i sitt inledningsanförande fram att Moderaterna kommer att lägga sex miljarder mer på polisen om de får väljarnas stöd.

Han hade nyligen besökt Stockholmsförorten Fittja där han träffat både poliser och lokala handlare.

- De är trötta på gängen som terroriserar och förstör. Här måste 14-åriga grabbar ges hopp om en bättre framtid och liv än det som gängen erbjuder, sa Kristersson.

Han fortsatte:

- Vi måste stoppa gängkriminaliteten, annars går samhällskontraktet sönder. Detta kommer valet att handla om, oavsett vad statsministern än säger.

Kristersson lovade satsningar som kommer förbättra polisnärvaron, polisens lönesituation, myndigheternas möjligheter att samverka och "börja se saker".

Han vill också se bättre polisresultat och utredningar:

- Grova brott prioriteras ner, för ännu grövre brott, sa Kristersson.

Jimmie Åkesson summerade också den senaste mandatperioden och kokade ner den till ett ord: katastrof. Sverigedemokraternas ledare räknade upp ett antal områden som enligt honom har fått stryka på foten på grund av den stora asylinvandringen som skedde i flyktingkrisens kölvatten 2015.

- Pengar har gått till asylinvandring i stället för att korta köer i sjukvården, i stället för att gå till fattiga äldre och funktionsnedsatta barn, sa Åkesson.

Med tre månader kvar till valet lyfta Åkesson fram en vision han kallar det moderna folkhemmet. Där ska fattiga pensionärer inte längre finnas, inte heller no go-zoner eller det SD-ledaren kallar parallella samhällen. I SD:s vision ska stolthet och pliktkänsla prägla människorna som bor där. Även människor som har fötts någon annanstans ska vara välkomna, men inte utan krav.

- Här gör man sin plikt före man kräver sin rätt, avslutade Åkesson genom att parafrasera Socialdemokraternas paroll "Gör din plikt, kräv din rätt".

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lyfte fram den extraordinära sommarvärmen som Sverige upplevt i maj och larmade om torka och risk för bränder. "Det finns inte ett enda grönt grässtrå på min gräsmatta", inledde Lövin.

- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kallar läget för extremt. Risken för skogsbränder är akut och miljardbelopp står på spel för lantbrukarna, sa Lövin.

Hon lyfte också fram översvämningarna på andra sidan Atlanten, där bland annat Maryland drabbats mycket hårt.

- Även om vädret är galet behöver inte politiken vara det. Att inte göra någonting kommer stå oss dyrt. Moderaterna vill sänka skatten på bensin och de bilar som släpper ut mest. Sådana förslag stoppar omställningen och satsningen på gröna, hållbara städer, sa Lövin.

Hon fortsatte:

- Jag är övertygad om att svenskarna gillar satsningar på solceller, elbilar, elcyklar och snabbtåg. Att man inser att det gör samhället bättre. Det är dags för oss att rensa kalendern och se till att vi löser problemen för vår framtida generation. Vi kan inte vänta på en lucka.

Beräknad tid för debatten är cirka tre timmar och 30 minuter och startar 9. 00.

Omgång 1: Anförande utan repliker

1. Statsminister Stefan Löfven (S), 7 minuter

2. Ulf Kristersson (M), 7 minuter

3. Jimmie Åkesson (SD), 5 minuter

4. Isabella Lövin (MP), 5 minuter

5 Annie Lööf (C), 5 minuter

6. Jonas Sjöstedt (V), 5 minuter

7. Jan Björklund (L), 5 minuter

8. Andreas Carlson (KD), 5 minuter

Omgång 2: Anförande med repliker

1. Statsminister Stefan Löfven (S), 2 minuter

2. Ulf Kristersson (M), 2 minuter

3. Jimmie Åkesson (SD), 2 minuter

4. Isabella Lövin (MP), 2 minuter

5. Annie Lööf (C), 2 minuter

6. Jonas Sjöstedt (V), 2 minuter

7. Jan Björklund (L), 2 minuter

8. Andreas Carlson (KD), 2 minuter

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-06-13 09:20

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+