Integrationstema på nordiskt toppmöte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Integrationstema på nordiskt toppmöte - Det är dags för Nordiska rådets årliga session, som i år går av stapeln i Helsingfors. Ett tjugotal svenska riksdagsledamöter finns med på mötet, dit även regeringsdelegationer från de fem nordiska länderna ansluter sig.

På hemmaplan sliter de nordiska ministrarna som i veckan samlas i Helsingfors med stökiga politiskt landskap. Island är efter bankkrisen, följd av politiska skandaler och upprepade nyval, ett särfall. I de fyra stora nordiska länderna handlar det om partisystem präglade av splittring och stora framgångar för högerpopulistiska partier.

Den traditionella politiska vänster-högerdebatten om skatter och välfärd avgör inte längre lika entydigt nordiska val, enligt Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet.

- Den gamla omfördelande konflikten har tunnats ut, säger han.

Partisystemen är betydligt rörligare och mer splittrade än tidigare och han pekar på hur frågor som nationell identitet, brott och straff samt invandring numera är viktiga för att mobilisera väljare.

Ann-Cathrine Jungar, docent vid Södertörns högskola, pekar samtidigt på hur de nordiska högerpopulisterna i takt med att de har blivit starkare också börjat bli alltmer lika varandra - trots helt olika ideologiskt ursprung.

- Det som förenar är partiernas mer eller mindre radikala inställning till EU och invandring, säger hon.

Utvecklingen har delvis smittat av sig på nordisk nivå, där det efter flyktingkrisen 2015 bland annat har börjat användas gränskontroller mellan länderna.

Men hur det inrikespolitiska klimatet kommer att prägla veckans toppmöte i Helsingfors är oklart. Det blir sedvanliga tal av stats- och utrikesministrar. I år är temat "Norden som världens mest integrerade region med tillit som gemensam styrka".

På dag två blir fokus mer utrikespolitiskt, när Nordiska ministerrådet samlas för ett toppmöte som det norska ordförandeskapet håller i. Samtalen kommer då att kretsa kring gemensamma problem som radikalisering och extremism, EU-samarbete, Kina och det geopolitiska läget i världen.

På ett efterföljande möte där de baltiska premiärministrarna ansluter sig väntas diskussionerna handla mer om energi- och cybersäkerhet samtidigt som statsminister Stefan Löfven ska berätta lite om arbetet i FN:s säkerhetsråd.

Därpå blir det ännu ett möte för statsministrarna, med ledare från de självstyrande regionerna Färöarna, Grönland och Åland. Då väntas samtalen fokusera på nordiskt samarbete och digitalisering.

I samband med Nordiska rådets session delas det även ut kulturpriser. Bland de svenska nomineringarna finns bland annat klarinettisten Martin Fröst och filmen Sameblod.

Källa - 2017-10-30 06:02

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+