Intresset blev hennes heltidsjobb

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Intresset blev hennes heltidsjobb - Som barn drömde Amanda Holm Strandqvist om att jobba med FN och att bli generalsekreterare.

- Kofi Annan var min stora idol, säger hon med ett blygsamt leende.

Som född och uppvuxen i Ystad upplevde hon aldrig någon större invandring och blickade mot Malmö som en större och spännande stad med blandade kulturer.

- Jag tyckte att bilden av nya svenskar var så orättvis och hade svårt att förstå att det skulle vara så stor skillnad och därför tyckte jag Malmö var fräckt eftersom det var mer blandat. I Ystad fanns ingenting.

Hon flyttade till Lund och läste en politisk kandidat och sedan en master i internationell migration och etniska relationer i Malmö.

- Jag är specialiserad i statsvetenskap men mina uppsatser har handlat om svenskhet och rasism.

Under studietiden i Lund arbetade hon och bästa vännen Linnea Håkansson med Läxhjälpen.

- Det blev det väldigt stort i Lund och fanns på flera skolor. Sen kände jag mig ganska färdig med det. Då letade vi efter en ny verksamhet och ville rikta oss mot vuxna.

En morgon såg hon Natassia Fry och Pegah Afsharian som grundade Kompis Sverige på nyhetsmorgon och blev genast intresserad.

- Vi ringde till dem och sa att vi ville starta här nere i Lund.

Vilket de gjorde. Både Läxhjälpen och Kompis Sverige är sprunget ur Röda korset och eftersom Amanda och Linnea redan hade den kontakten blev starten lättare.

I två och ett halvt år jobbade de som volontärer i organisationen men sedan ett år tillbaka arbetar de heltid med Kompis Sverige.

- Lund är en otroligt rolig stad att jobba i. Här engagerar man sig ideellt på ett helt annat sätt än vad man gör i andra kommuner. Det känns som om man har det med sig när man kommer hit. Det kan vara för att det är en universitetsstad eller att det är många nya företag som kommer och ser att det inte är så lätt att vara ny.

Idén bakom Kompis Sverige är inte att etablerade svenskar ska fungera som mentorer till nya svenskar. Tanken är att båda ska lära av varandra.

När flyktingvågen kom hösten 2015 var det många som ville hjälpa till. Inte bara privatpersoner och kommuner utan även på regeringsnivå och pengar avsattes för att arbeta med integration, vilket gjorde att Amanda och Linnea kunde arbeta med det på heltid.

- Det som blev fel är att intresset var stort den hösten, men det är nu som vi egentligen behöver jobba med integration. Det är nu som de som kom 2015 är ute i kommunerna och går på sfi, det är nu man behöver bli integrera. Men nu är det inte lika hett längre med integration och det märker vi av på antalet anmälningar.

Inom Kompis Sverige matchas man ihop kvinna med kvinna, man med man eller familj med familj men främst matchas man ihop utifrån intresse. Just nu finns det dels många medelålders etablerade svenska kvinnor samt många nya svenska unga män som inte matchas ihop.

- Många ensamma nyanlända män söker sig hit men inte många etablerade svenska män. Jag tror bara det inte finns en tradition att engagera sig ideellt på det sättet bland män. De kanske engagerar sig i sin sport eller intresse. Men det jag ser är att de relationer där vi lyckas matcha mellan män är de som är bäst.

Amanda berättar hur hon ibland får foton från kompis-familjer där de firar olika högtider tillsammans eller kompisar som firar födelsedagar ihop.

- Jag har gjort så mycket som jag aldrig trodde att jag skulle få göra genom dem jag har träffat här. Jag har lärt mig så himla mycket.

Källa - 2017-09-07 15:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+