Irak inleder insats mot Kirkuk

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Irak inleder insats mot Kirkuk - Den irakiska armén inleder en militär insats för att inta den omstridda Kirkukprovinsen, uppger en icke namngiven irakisk general.

- Irakisk militär avancerar för att återta de positioner som intogs under händelserna i juni 2014, säger generalen till nyhetsbyrån AFP.

Terrorgruppen IS intog sommaren 2014 stora delar av områdena norr och väster om huvudstaden Bagdad, däribland Kirkuk.

Beskedet kom kort efter nyheten om att tiotusentals kurdiska militärer kommenderats ut runt den omstridda oljestaden Kirkuk, av rädsla för en förestående offensiv från irakiska regeringsstyrkor, uppger kurdiska myndigheter.

"Tusentals tungt beväpnade peshmergaenheter befinner sig nu i sina positioner runt Kirkuk", skriver Hemin Hawrami, en högt uppsatt rådgivare till kurdernas president Masoud Barzani, på Twitter.

"Deras order är att försvara (staden) till varje pris", fortsätter han.

Spänningarna i regionen har ökat kraftigt efter att kurderna röstat för självständighet för irakiska Kurdistan, i ett val som Bagdad fördömt som illegalt. Omröstningen genomfördes även i Kirkuk, som både irakiska Kurdistan och Bagdad gör anspråk på.

Så sent som i går försäkrade premiärminister Haider al-Abadi att militären inte hade några planer på att ge sig på kurderna.

- Vi kommer inte att använda vår armé för att bekämpa vårt folk eller kriga mot våra kurdiska medborgare eller andra, sade han.

Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50 000 kvadratkilometer och där det bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).

Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (vars huvudstad är Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.

Dagens gränser är dock omstridda och många människor har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.

Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

Den 25 september hölls en folkomröstning om självständighet i irakiska Kurdistan och i vissa omstridda områden i Irak. Enligt den kurdiska valkommissionen fick ja-sidan 92 procent av rösterna. Folkomröstningen har fördömts av Bagdad och av grannländerna Turkiet och Iran.

Källa: Landguiden

Källa - 2017-10-13 10:20

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+