Irakisk cellist spelar mot terror

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Irakisk cellist spelar mot terror Senaste nytt om flyktingkrisen

Irakisk cellist spelar mot terror - I söndags morse drabbades Bagdad av den blodigaste bombattacken hittills i år. Mer än tvåhundra människor, däribland många barn, miste livet och långt fler skadades. Attacken, som IS har tagit på sig, inträffade i ett shoppingområde i Karada i stadens centrum. Dirigenten Karim Wasfi kände flera av dem som dog.

- Jag blev arg och ledsen när jag hörde om det. Och lite kände jag att jag borde ha varit där på plats. Folk förväntar sig att jag är där, säger han när tidningen träffar honom i Malmö.

Se Hussein El-Alawis bildspel om den irakiske cellisten Karim Wasfi där han framför "Traveling spirit". Ett musikstycke som han har spelat i direkt anslutning till bombattacker i Bagdad.

Karim Wasfi är här och besöker sina systrar. Den ursprungliga planen var att han skulle ha varit i den irakiska huvudstaden i söndags. Bara några dagar tidigare var han i Oslo för att spela med och för flyktingar, främst från Mellanöstern. Tanken var att åka direkt till Bagdad, men han styrde om planerna i sista stund.

- Malmö räddade mig den här gången, säger han och skrattar.

Karim Wasfi tycker det är viktigt att skratta, även i tuffa situationer som efter ett terrordåd. Hans drivande kraft är att sprida positiv energi på platser som smutsats ner av blod och våld.

- Jag vill att människor ska få en känsla av trygghet tack vare musiken och att vi skapar en plats där vi delar med oss till varandra. Terrorism får inget utrymme då.

- Det handlar också om att förhindra att sådana här saker händer. Jag uppmanar alla de som fortfarande är i livet att fortsätta sina normala liv, att gå till jobbet eller skolan, röra sig i stan och besöka kaféer och konstgallerior. Terroristernas syfte är att vi ska vara rädda. Vi ska inte låta dem vinna.

Första gången Karim Wasfi spelade efter en terrorattack i Bagdad var i april förra året. En bilbomb exploderade i de exklusiva områdena kring Mansour i Bagdad. Timmarna senare var han där och genomförde en improviserad konsert för att hedra bomboffren. Folk grät och kramades när de hörde hans självskrivna musikstycke "Baghdad Mourning", berättar han. Många kom fram och tackade honom. Han fick även hjälp av trafikpolisen som stoppade bilarna för att inte störa uppträdandet.

De positiva reaktionerna gjorde att han bestämde sig för att fortsätta. Sedan dess har han genomfört ytterligare tolv konserter, ibland tillsammans sina elever. Men det finns också religiösa extremister som inte vill att han ska sprida sitt budskap om fred och frihet. Han har tagit emot flera hot. Och varje gång han tar sig till ett område där en bomb exploderat finns det alltid en risk för en andra detonation. Men det är inget som stoppar honom från att fortsätta.

- Den irakiska regeringen har inte erbjudit mig något skydd. Så det enda som skyddar mig är min övertygelse och mina skyddsänglar. Men jag vill fortsätta hjälpa folk i Irak, även om jag känner att det blir allt svårare med tanke på det ökade våldet.

Förutom att vara kompositör vid Iraks nationella symfoniorkester driver han "Peace through arts" sedan knappt tjugo år tillbaka. Hans ambition är att ta projektet till Skandinavien och andra delar av Europa. Han har flera idéer och planer på hur han med hjälp av konstens kraft kan hjälpa flyktingar att integreras i det svenska samhället.

- Jag hoppas att jag får chans att spela på flyktingläger runt om i landet. Människor som flytt från krig är ofta fyllda av rädslor. De är rädda för att tvingas tillbaka till hemlandet och de är rädda för att inte bli en del av det nya samhället. Jag är övertygad om att musik kan stärka flyktingar och hjälpa dem att övervinna sina rädslor.

Källa - 2016-07-04 21:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+