Iraks vattenbrist kan leda till ny terrorism

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Iraks vattenbrist kan leda till ny terrorism - Vattnet i det så kallade tvåflodslandet i Irak sinar. Torkan slår hårt mot både människor och djur. Det har lett till oroligheter och hotar att på sikt leda till förnyat våld.

- Det skapar en god grogrund för terrorism, säger vattenministern Hassan Janabi.

Tyckte du att det var torrt i Sverige i somras? Det var inget mot hur det var i Irak. I det bördiga området kring Eufrat där de första jordbruken och städerna en gång växte fram sinade vattnet. Det tvingade regeringen att förbjuda odling av grödor som kräver mycket vatten - ris, majs, sesam, bomull, hirs, solrosfrön och mungbönor.

Följden blev protester och oroligheter där ilskan över vattenbristen blandades med frustration över korruption och andra samhällsbrister. Många skadades och minst åtta personer dödades.

- Vi var tvungna att ta beslutet att krympa den odlingsbara marken, men det är mycket känsligt, säger Iraks vattenminister Hassan Janabi, som i veckan var i Stockholm på den globala vattenkonferensen World Water Week.

Janabi berättar att ris är Iraks vanligaste basföda och att hundratusentals irakier lever av att odla den under sommaren.

- De väntar hela året på de här tre, fyra månaderna då de kan odla riset och så går det inte att göra på grund av vattenbristen. Att då plötsligt säga att, ni får inte längre göra det här. . . Det var ett väldigt tufft beslut.

Vattenbristen slog också hårt mot befolkningen i det stora träsklandet i södra Irak, som nyligen listats som världsarv. Där har människor levt i samklang med träskens unika naturmiljö sedan urminnes tider.

- Invånarna där lever av att föda upp vattenbufflar. Djuren behöver vatten 24 timmar om dygnet, annars dör de, och det är vad som nu har hänt. Massor av människor kan inte leva där längre. Det är väldigt sorgligt, en verklig tragedi, suckar Janabi.

En av orsakerna till den svåra torkan - den värsta sedan 1931 - är förstås den globala uppvärmningen. De senaste 20 åren har medeltemperaturen i Irak höjts med 2 grader och i sommar uppmättes nytt värmerekord i Bagdad: 51 grader.

En annan orsak är dammbyggen i grannländerna. Janabi, som är vatteningenjör i grunden, berättar att Irak fram till 1980-talet inte kände av någon vattenbrist. Allt vatten som flöt genom Eufrat och Tigris passerade Irak och ut i Gulfen. Flödet var i stort sett väldigt förutsägbart. På våren när snön smälter i bergen var det mycket vatten, på sommaren mindre.

Allt förändrades när Turkiet och Syrien började bygga dammar uppströms längs Eufrat på 1970-talet. Det påverkade vattentillgången, men vid ungefär samma tid grep Saddam Hussein makten och snart fanns det få som hade tid och ro att fundera så mycket över vattenfrågan.

- Vi styrdes av en diktator som startade krig mot sina grannstater och det internationella samfundet. Om det fanns vatten eller inte var ingen fråga, det enda vi ville var att överleva, säger Janabi.

Med hjälp av dammarna har Syrien och Turkiet tagit fullständig kontroll över Eufrats flöde. Det har för Iraks del inneburit en 60-procentig minskning av vatten från floden.

Tigris har än så länge varit orörd, men nu hotar färdigställandet av den turkiska Ilisu-dammen att minska även dess flöde kraftigt.

- Vi har länge lidit av krig och vill inte ha strid, men samtidigt kan vi inte sitta tysta när förutsättningen för vårt liv berövas oss gradvis. Så vi diskuterar fredligt med Turkiet och hör positiva tongångar, men än så länge har det inte resulterat i något resultat på lång sikt.

Däremot har Turkiet varit tillmötesgående genom att ett par gånger ha gått med på att skjuta upp fyllandet av dammen under året, vilket hindrade sommarens vattenbrist att bli ännu värre.

Hassan Janabi känner stark oro för vattenbristens konsekvenser för Iraks framtida utveckling.

- Det sinande vattnet och förlusten av försörjningsmöjligheter hotar hela vår existens. En stor del av Iraks befolkning lever på landsbygden. När de inte längre kan leva där flyttar de till städerna, där de tvingas leva som flyktingar under osäkra förhållanden. Det skapar en god grogrund för terrorism - som har särskild dragningskraft på unga som saknar möjligheter och framtidstro.

Källa - 2018-09-02 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+