Jag är i Sverige för att jag hatar kriget

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Jag är i Sverige för att jag hatar kriget Senaste nytt om flyktingkrisen

Jag är i Sverige för att jag hatar kriget - Fram till mitten av december spelar Yazan Aqaq en av tre berättare i pjäsen "Sagorna" som Unga teatern har turnerat med i Malmös skolor i höst. Yazan Alqaq talar arabiska, de övriga svenska.

- Vi översätter inte. Vi agerar. Man behöver inte ett gemensamt språk för att förstå varandra.

Det insåg han under tiden på flyktingförläggningen i Hammenhög. Dit kom också en engagerad musiker och de började spela tillsammans, en på cello, den andra på oud, också ett stränginstrument. De har fortfarande kontakt.

- Där hade jag också en workshop tillsammans med tjugo barn. Alla talade olika språk. Man lär sig mycket av barn. Nu vet jag åt vilket håll jag ska gå. Jag vill ge något av min kultur till teatern.

Det vill han också göra genom musiken - gå över kulturella gränser. Han är en del i det nybildade Levant band som består av ytterligare tre killar från Syrien. De spelar på traditionella arabiska instrument, med inslag av klassisk gitarr och keyboard.

För sången står Yazan Alqaqs palestinska flickvän, Batool Ardat.

- Vi träffades när jag bodde i Beirut. Den orientaliska stämningen kan vara lite svår att förstå här, liksom att den svenska folkmusiken inte är så lätt för oss.

Som sjuttonåring hemma i Damaskus tänkte Yazan Alqaqs läsa psykologi. Men fem års bokstudier var ingenting som egentligen lockade. Det gjorde däremot teatern och intresset för människans psyke tog han med sig.

- Jag tycker om det fysiska, när man ser saker hända. Psykologi behövs för att förstå sin rollkaraktär. Gör man inte det kan man heller inte spela teater praktiskt.

Yazan Alqaq kom in på en femårig teaterutbildning i Moskva. På köpet lärde han sig ryska men det var inte skälet till att han sökte sig utomlands.

- I Syrien är all konst under regeringens kontroll. Respekten för konsten saknas helt. Konst utan frihet är ingenting.

Lagom till den arabiska revolutionen 2011 var han tillbaka i Syrien. Det blev inte vad han hoppades på.

- Min pappa har varit politiskt aktiv sedan 1980-talet och har fängslats flera gånger. Då, 2011, tvingades han att lämna landet och bor nu i Alexandria utan möjlighet att återvända.

- Jag är i Sverige för att jag hatar kriget. Jag lämnade Syrien efter revolutionen och flyttade till Beirut för att inte bli inkallad. Det är svårt att leva i Libanon för alla, inte bara för syrier.

Yazan Alqaq kom till Sverige genom att bandet Neshama där han fortfarande är aktiv, fick en inbjudan att spela i Malmö. Det var för två år sedan. Han bestämde sig för att söka asyl. De övriga bandmedlemmarna, varav en är hans bror, är utspridda och finns i Paris, Jordanien och Tyskland, men träffas för spelningar på olika ställen i Europa.

Yazan Alqaq skickade runt sitt CV till Skånes scener och började som scentekniker i Ystad. Snart fick han praktikplats på Malmö stadsteater som har förlängts. I vår är han delaktig i två föreställningar. I mars är det premiär för "Svek" av Harold Pinter. I maj på "Movements", den avslutande delen i den triptyk om gränser, begränsningar och migration som började med "Boarders" och fortsatte med "Limits" och som är ett samarbete mellan Stadsteatern och Cirkus Cirkör.

På julafton spelar han och de övriga i Levant band på Moriskan.

Aktuell: Medverkar med Levant band under föreningen Kort om samhällets julfirande på Moriskan i Malmö.

Är: Skådespelare, musiker.

Bor: I Malmö.

Ålder: 29 år.

Familj: Flickvännen Batool Ardat. Mamma i Damaskus, pappa i Alexandria. Bror och syster i Frankrike och Tyskland.

Har medverkat i: "Sagorna", "Tolvskillingsoperan", "Hjältar, gudar, monster" och "Trettondagsafton".

Källa - 2016-12-04 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+