Jag odlar min trädgård under katastrofen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Jag odlar min trädgård under katastrofen - I Margaret Atwoods "Syndaflodens år" (Norstedts, 2010) ägnar sig nyhippiesekten Guds Trädgårdsmästare åt bön, begrundan och sina takodlingar. Storföretagen har tagit över statens roll, konsumtionkickar och internetnöjen dominerar. Där utövar medlemmarna en subversiv passivitet: de minns de allt fler utrotade arterna och återvinner kasserade hotelltvålar. Givetvis blir de så småningom martyrer - inget sabbar en bra fest som en teknikhatare i fula kläder.

Mitt nyårslöfte i år var att ägna mig mindre åt nyheter och mer åt skönlitteratur. Inte främst som eskapism, utan som en slags djupandningsövning. Att läsa långt och läsa länge istället för att fastna i sociala medier-flödena. Handen på hjärtat, vem behöver ännu en analys av det dagspolitiska läget? Vem vill ta del av ännu ett rond i den eviga "amen du’rå"-kampen mellan Högerprofil och Vänsterprofil? Vem får ut något av alla dessa ramaskrin - vare sig Sverige håller på att slitas isär av invandring eller duka under för en gryende fascism, så är det nog ingenting man behöver läsa i ännu ett hysteriskt kultursidesalster för att upptäcka. I alla fall inte om det är skarpt läge.

Men det är som om folk blivit besatta av den förestående undergången. I övrigt välanpassade män i min yttre bekantskapssfär twittrar på fullaste allvar bitande kritik direkt till president Trump. Andra lägger betydande tid på att röka ut odemokratiska tendenser i bekantskapskretsen. Någon slirar på en formulering; en annan dänger till med storsläggan. Statistik flängs från varje barrikad. För eller emot? God eller ond? Värnar du Sverigebilden? Har du kramat en flykting? Är du följsam, lille vän?

Det finns inga vinnare, annat än ett och annat personligt varumärke - och då knappast mer än för stunden. Det är inte ett spel jag tänker delta i: jag föredrar passivt motstånd. Mina politiska ståndpunkter tänker jag hålla för mig själv istället för att skriva öppna brev på Facebook; min bristande eller stigande oro inför sakernas tillstånd angår bara mig. Apolitism är den verkliga motståndsrörelsen i en tid som vill politisera allt.

Och är vi nu verkligen på väg käpprätt åt helvete (det tycks vi alltid ha varit, enligt den gängse berättelsen), så är det dessutom en smula dumt att ta ut sig i förtid. Bättre att spara krafterna tills de verkligen behövs. Under tiden kan man ägna sig åt att upprätthålla sina principer och sin värdighet. Att leva livet utifrån bästa förmåga, att försöka vara konsekvent och hederlig. Att inte lyssna på vare sig sirensång eller undergångskörer utan försöka möta världen med så få förutfattade meningar och mentala låsningar som möjligt. Med andra ord: att förädla, beskära, vattna och plantera nytt åt dem som kommer efter oss.

Om mina barnbarn frågar mig vad jag gjorde när - här kan du stoppa in ditt favoritkatastrofscenario - kommer jag med hyfsat gott samvete kunna svara att jag odlade min trädgård. Någon måste ju minnas och bevara även de dygder som riskerar att utrotas.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-23 07:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+