Jag såg hur flickorna bara försvann från klassrum

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Jag såg hur flickorna bara försvann från klassrum - Hon packade nio skolböcker i ryggsäcken mitt i natten. Ett år senare gick hon från tält till tält för att prata om vikten av skola. I dag är hon "flyktingarnas Malala". SvD har träffat Muzoon Almellehan.

GENÈVE Hon hinner knappt andas, så fort pratar den 20-åriga syriskan med stora bruna ögon och hallonröd tröja. Muzoon Almellehan brinner av engagemang, och orden smattrar som en kulspruta när vi träffas i Genève. Ett ord återkommer hela tiden. Utbildning.

- Jag såg hur hälften av mina klasskompisar försvann från skolan. Ena dagen var de i klassrummet, nästa var de bortgifta i barnäktenskap. Jag kände att jag måste göra något.

Där såddes fröet till kampen för flyktingars rätt att gå i skolan - ett patos som lett till att Muzoon på blott två år blivit världskänd som "flyktingarnas Malala". Dessutom har hon utsetts till Unicef:s yngsta goodwill-ambassadör. Plus att hon placerats på brittiska BBC:s lista över världens hundra mest inspirerande kvinnor, och tidskriften Times lista över 30 av världens mest inflytelserika tonåringar.

- Jag har stort ansvar. Jag representerar miljontals unga flyktingar som behöver min röst för rätten till utbildning.

Men vägen hit har varit kantad av dramatik. Muzoons familj tvingades fly från Daraa i Syrien 2013. De flydde till grannlandet Jordanien mitt i natten och fick bara ta med det allra viktigaste.

- Jag var mitt inne i en examensperiod och pluggade dag och natt. Min största rädsla var att inte kunna fortsätta mina studier eftersom jag älskade skolan. Så jag fyllde hela ryggsäcken med skolböcker.

Hennes pappa undrade varför hon gick så sakta under den nattliga flykten och varför hennes ryggsäck var så tung.

- Han trodde att jag hade packat kläder, och blev chockad när han såg att jag hade packat nio skolböcker. Historia, kemi, fysik. Jag tror att jag är den enda flykting i världen som flytt med sina skolböcker.

I flyktinglägret Zaatari i Jordanien var livet inte lätt. Plötsligt skulle familjen, med pappan som är lärare, leva i ett litet tält utan elektricitet, hämta vatten varje dag och laga mat ihop med människor de inte kände. Muzoons stora lycka var när hon upptäckte att det fanns en skola i lägret.

Där började hon kampanjen för rätten till skolgång, rasande över föräldrar som tvingade sina döttrar att giftas bort som 13-åringar - eller pojkar som plockades ur skolan för att jobba på fälten.

- Först pratade jag om utbildning i mitt eget klassrum. Sedan gick jag runt hela skolan. Därefter började jag gå från tält till tält i flyktinglägret för att prata med föräldrar och barn om vikten av att gå i skolan.

- Jag blev flyktinglägrets utbildningsaktivist.

Reaktionerna varierade. Vissa föräldrar tyckte att Muzoon inte skulle lägga sig i deras barns uppfostran. Andra uppmuntrade sina barn att börja skolan i lägret.

- Jag minns en 16-årig flicka som jag lyckades övertala att inte gifta sig. Hennes familj ville gifta bort henne till en man som var äldre än hennes pappa.

- Efter långa diskussioner om att hon måste tänka på sin egen framtid gick hon tillbaka till skolan och vägrade gifta sig med mannen.

Efter tre år i lägret i Jordanien fick familjen chans att bli kvotflyktingar i ett annat land. Först erbjöds de Kanada och sedan Sverige, men kom till sist till Newcastle i Storbritannien 2016. Där studerar Muzoon i dag statskunskap - när hon inte reser runt världen för att tala om ungdomars utbildning.

Hon ingår nu i världens växande skara med unga kvinnor som i kampen för brännande frågor blivit förebilder för miljontals unga. Här finns den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, afghanska Sonita Alizadeh som kämpar mot barnbrudar, brittiska Yara Shahidi som uppmuntrar unga att rösta - och pakistanska Malala Yousafzai som kämpar för flickors rätt till utbildning.

Malala och Muzoon har gjort flera projekt tillsammans och blivit goda vänner.

- Malala sökte upp mig i flyktinglägret och bjöd mig till ceremonin när hon fick Nobelpriset. Det var fantastiskt. Jag är djupt imponerad av det hon gör. Hon är min inspirationskälla.

Muzoon är stolt att vara bland de unga aktivister som hamnat i världens strålkastarljus.

- Det får mig att känna mig stark. Det är fantastiskt att se initiativ som tas av särskilt unga kvinnor.

- Tidigare har vi bara väntat på att äldre ska komma och förbättra våra liv. Vi har inte trott att våra egna idéer varit bra nog. Men nu visar de unga vägen.

Svenska Charlotte Petri Gornitzka, som är vicechef på Unicef, är eld och lågor över Muzoons engagemang. Miljoner lyssnar på Muzoons röst, liksom på hennes jämlikar Greta Thunberg och Malala Yousafzai, säger hon.

- Något har hänt när det gäller att lyssna på unga människor. Förr togs unga med till stora möten och höll uttalanden som förberetts av vuxna. Så är det inte längre. I dag talar de själva. Greta, Muzoon, Malala och andra unga - de äger frågorna, de sätter agendan.

Tf

Källa - 2019-08-23 10:02

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+