Jimmie Åkesson, firade ni de hårdare asyllagarna?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Jimmie Åkesson, firade ni de hårdare asyllagarna? - Sverigedemokraterna applåderade när hårdare asyllagar klubbades igenom i riksdagen. Det var "ett steg i rätt riktning", säger Jimmie Åkesson, men anser att det inte är tillräckligt.

Den tillfälliga asyllagstiftningen som röstades igenom i tisdags placerar Sveriges flyktingpolitik på EU:s miniminivå. Bland annat kommer personer som söker asyl inte att kunna få permanenta uppehållstillstånd utan tillfälliga och anhöriginvandringen begränsas också kraftigt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till SvD att beslutet borde ha tagits för flera år sen och han anser att det inte är tillräckligt.

- Vi hade gärna sett att den här lagen blev permanent. Vi hade också gärna sett färre undantag när det gäller anhöriginvandring.

Dina partikamrater applåderade när beslutet klubbades igenom. Varför var de så glada?

- Jag vet inte vilka som applåderade, men det var några som applåderade och det är klart att det här är någonting som vi har väntat väldigt länge på. Sverige har haft kanske den mest extrema invandringspolitiken i hela EU och hela västvärlden under jättelång tid. Nu förändras det genom ett klubbslag i riksdagen. Det är klart att det är väldigt positivt, även om vi hade behövt ännu mer åtstramningar.

Firade ni efteråt?

- Jag firade inte, jag gick till möte med verkställande utskottet och satt där i några timmar. Det kändes ändå bra, samtidigt är det synd att politiken ska tillkomma efter de här omständigheterna istället för att man är lite förutseende och fattar den här typen av beslut redan innan krisen uppstår.

Du som själv är småbarnsförälder, hur tänker du kring att lagen innebär att familjer inte kommer kunna återförenas i Sverige?

- Utgångspunkten kan inte vara att vi ska ha familjeåterförening i Sverige. Utgångspunkten för flyktingpolitiken måste vara att i första hand hjälpa i närområdet. Vi måste utöka de humanitära insatserna och hjälpen till flyktingar. Familjeåterförening ska i första hand ske i närområdet.

En färsk studie visar att det är fler som känner oro för ökad främlingsfientlighet och rasism än för ökat antal flyktingar. Vad säger du om det?

- Jag vet inte vad det finns att säga om det. Vad betyder rasism och främlingsfientlighet egentligen? Det finns en kraftig inflation i de begreppen tycker jag. Det är ofta så i debatten att rasism och främlingsfientlighet är någonting som riktas från svenskar mot människor från andra delar av världen. Men det finns också rasism mellan andra grupper i Sverige, det finns rasism från invandrade grupper mot svenskar.

Källa - 2016-06-22 19:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+