Jobb ökar chansen att få stanna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Jobb ökar chansen att få stanna Senaste nytt om flyktingkrisen

Jobb ökar chansen att få stanna - Migrationsverket är positiv till att fler asylsökande lyckas hitta jobb via nya integrationslösningar. Det ökar också chansen för att de kan stanna i landet.

- Med rätt förutsättningar finns det goda chanser att de kan få ett arbetstillstånd, säger Mikael Hvinlund, på Migrationsverket.

Rekryteringspoolen Sync Accelerator är ett exempel på initiativ som som påskynda integrationen av flyktingar i Sverige. Nyligen uppmärksammades även programmerarkollektivet Refugee Tech för att ha utvecklats Mighub - en app som ska guida flyktingar till att lära sig svenska språket, hitta boende, jobb och utbildning och bygga ett socialt nätverk.

Migrationsverket kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund är positiv till de nya initiativen och tror att de kan förenkla en asylsökandes integration i det svenska samhället.

- Vi tycker det är bra att asylsökande hittar en meningsfull och bra sysselsättning under väntetiden. Det är inte mänskligt att folk får sitta och vänta utan att ha någonting att göra, speciellt inte när vi har ganska långa utredningstider, säger Hvinlund.

I spåren av den senaste flyktingvågen har Migrationsverket tvingats förlänga sin genomsnittliga handläggningstid av asylsökande. Den som vanligtvis fått vänta tre månader, får nu vänta tolv månader på besked. Men om den nyanlände är redo att arbeta under väntetiden ligger ansvaret fortfarande på den enskilde, enligt Hvinlund.

- Vårt uppdrag är inte att hjälpa asylsökande att hitta jobb. Däremot har vi uppdraget att ordna meningsfull sysselsättning medan den nyanlända väntar på besked. Men det uppdraget, som innebär att stärka asylsökandes kunskaper i svenska och för andra etableringsfrämjande åtgärder, kommer att flyttas till Länsstyrelsen från och med nästa år, säger Hvinlund.

Om trenden fortsätter med att asylsökande lyckas hitta ett jobb, ökar också deras chanser att kunna bli kvar i Sverige, säger Hvinlund vidare.

- Om en flykting lyckas hitta ett jobb som är utlyst enligt regelverket och har en lön som motsvarar minimikraven, kan de växla om från att söka skydd och asyl till att söka arbetstillstånd. Då är chanserna goda att de kan stanna i landet.

Källa - 2016-06-05 14:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+