Joline samlar in pengar till flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Joline samlar in pengar till flyktingar - Om en dryg vecka reser Joline Enegne från Göteborg ner till Serbien för att hjälpa några av de tusentals människor som flytt till säkerheten i Europa, men fastnat på vägen.

Nu har hon startat en insamling på Facebook, för att ha pengar att köpa förnödenheter till flyktingarna.

- Om jag någon gång får barnbarn vill jag kunna säga till dem att jag gjorde vad jag kunde för att hjälpa, när världen stod i brand vid Europas gränser, säger hon.

Joline Enegne, till vardags frisör på Andra Lång, engagerade sig som hjälparbetare när flyktingströmmen till Sverige var som intensivast i höstas. Sedan dess har mycket hänt. Politiska åtgärder för att minska antalet asylsökande har fått effekt, och antalet flyktingar har blivit markant färre - åtminstone på riksplanet.

Människor flyr dock fortfarande till Europa, och många av dem fastnar i länderna kring Medelhavet.

- Vad jag har förstått är det mycket fler flyktingar där nere nu än det var förra året. Det är bara maj, men det är lika mycket folk som det var i juli 2015, säger Joline.

Den 8 juni reser Joline, tillsammans med vännen Sanjin Pejković, ner till Serbien för att hjälpa till på plats. Det blir andra gången gillt för Joline.


Köper förnödenheter på plats

- Jag och Sanjin åkte ner i julas. Då var det ju vinter och kallt, och mycket av de pengar vi samlat in gick till varma kläder, berättar Joline.

Inför den resan fick Joline och Sanjin in över 100 000 kronor, och nu har vännerna startat en ny insamling på Facebook.

- Huvudsakligen är det våra familjer, vänner och bekanta som har bidragit, men vi hoppas ju att fler vill vara med och hjälpa till, säger Joline.

De tar inte med sig några förnödenheter ner till Serbien, utan planerar att åka runt på olika marknader och köpa det som flyktingarna själva berättar att de behöver.


Göra ingenting - inget alternativ

- Det är dyrt och komplicerat att ta med sig kläder och annat från Sverige. Och det är ingen poäng att komma med en massa byxor, om någon redan har delat ut det dagen innan, säger Joline.

Hon berättar att känslan av att kunna bidra med någonting - även om det är lite i förhållande till nödens omfattning - är enormt belönande. Och att inte göra någonting är inte ett alternativ.

- Om jag någon gång får barnbarn vill jag kunna säga till dem att jag gjorde vad jag kunde för att hjälpa, när världen stod i brand vid Europas gränser. Alla kan så klart inte åka ner själva, men de flesta har råd att skänka en slant, säger hon.

*Den som vill skänka pengar till Jolines och Sanjins resa, gör det genom att swisha valfritt belopp till 0736368393. Märk gåvan SERBIEN.

Källa - 2016-05-30 12:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+