Jonas Frycklund Sveriges chans efter Brexit

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Jonas Frycklund Sveriges chans efter Brexit - Utfallet i Storbritanniens EU-omröstning har gett upphov till en krisartad stämning i politiken och på de finansiella marknaderna. Men i kriser finns också möjligheter och många menar att vi borde satsa på att attrahera de verksamheter som nu överväger att lämna Storbritannien. Det är givetvis önskvärt, men frågan är om det är rätt prioritering.

Visst vore det trevligt om vi kunde attrahera fler investeringar till Sverige från Storbritannien men vi ska nog inte ha för stora förväntningar på resultatet i en sådan match, ty konkurrensen är hård. Det gäller att välja det spel i vilket man har förutsättningar att vinna och då finns det större skäl att ta upp kampen om hjärnorna.

Sverige har en liberal inställning till arbetskraftsinvandring. Vi har också dragit nytta av rörligheten av arbetskraft inom EU, men Storbritannien har ändå hitintills varit en mer attraktiv destination. Högproduktiv arbetskraft från andra länder har föredragit Storbritannien bland annat på grund av skatteskäl.

I spåren av Brexit väntar nu osäkerhet, möjliga administrativa hinder och ökad skepsis mot utlänningar i Storbritannien. Effekterna ska så klart inte överdrivas, men det kan finnas anledning för en del arbetskraftsinvandrare i Storbritannien att se sig om efter alternativ. Om inte annat av krasst ekonomiska skäl när företagen de arbetar på drar ner sina verksamheter.

I det sammanhanget kan Sverige utgöra ett intressant alternativ, som ett relativt välmående land med kulturell öppenhet och låg främlingsfientlighet. Faktorer som vi vet spelar roll för individer som väljer var de ska bosätta sig och bygga en framtid för sig själva och sin familj.

På den svenska arbetsmarknaden är det en betydande merit att ha erfarenhet från London och med flytande engelska placeras man i en helt annan kategori och åtnjuter högre status än andra invandrare. Det finns med andra ord relativt goda förutsättningar för etablering här om man har den bakgrunden. Det kan vara svårare att ta sig in i och få fotfäste i många andra EU-länder på grund av språkliga och kulturella barriärer.

I Sverige har vi saknat strategier för arbetskraftsinvandringen. Istället har vi ägnat oss åt en aningslös sammanblandning mellan invandrings- och flyktingpolitik, vilka är helt olika saker. Det enda de har gemensamt är att de berör människor som flyttar till Sverige, men som i övrigt har lite gemensamt med varandra. Vad vi är beredda att ta på det humanitära kontot är en fråga som politiker och medborgare får bestämma sig för. Men ekonomiskt lönsam arbetskraftsinvandring är en annan fråga som kräver sin egen politik och där finns mycket kvar att göra.

Sverige kan nu ta tillfället i akt att locka till sig välutbildad kompetens från Storbritannien. För att det ska fungera behöver vi åtgärda ett par välkända problem. Marginalskatterna behöver sänkas, bostadsmarknaden avregleras och möjlighet till personaloptioner införas. Tre ganska enkla åtgärder som på kort tid skulle öka vår relativa attraktionskraft och som även skulle gynna landet i flera andra avseenden.

JONAS FRYCKLUND är t f chefekonom, Svenskt Näringsliv

jonas. frycklund@svensktnaringsliv. se

Källa - 2016-06-29 14:27

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+