Jonas Sjöstedt (V) Vi har större inflytande än MP

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Jonas Sjöstedt (V) Vi har större inflytande än MP Senaste nytt om flyktingkrisen

Jonas Sjöstedt (V) Vi har större inflytande än MP - Ingen regeringsposition, och bara runt sju procent i opinionsmätningarna. Ändå tycker sig Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, ha större inflytande än MP, som sitter i regeringen. Vinsterna i välfärden kommer att vara en het stridsfråga även i nästa val, klargjorde han i Ekots lördagsintervju, där han också pratade om de pågående budgetförhandlingarna.

Visst borde Vänsterpartiet ha suttit i regeringen, och visst är Jonas Sjöstedt besviken över att han inte fick vara med i regeringen med S och MP. Men partiet klarar sig väldigt bra ändå, och inflytandet är faktiskt större än Miljöpartiets, som bara mals sönder av S, tycker han.

Om V hade fått vara med i regeringen så hade både V och MP vunnit på det, konstaterar han. Nu får Miljöpartiet knappt igenom något alls. Men för V är det annorlunda.

- Nu har vi inflytande via budgetförhandlingarna, och det kommer vi att utnyttja fullt ut, säger han till Sveriges Radio.

Han kallar V för det enda riktiga oppositionspartiet, men håller med om att de riktigt stora frågorna som V vill genomföra, som att återinföra förmögenhetsskatten och slopa skatteavdrag, de kommer inte att bli verklighet. I alla fall inte nu. De andra partierna är helt enkelt inte med på noterna. Men han hoppas att trycket kommer att bli så starkt att opinionen till slut tippar över.

- Vi tar varje budgetförhandling för sig. Vi har aldrig haft större inflytande än nu. Vi sätter starkare avtryck än MP, säger han.

Han för flera gånger fram de 10 miljarder kronor som ska gå till kommunen och landsting i extra pengar. En exempellös framgång för V, tycker han. Men på frågan om kommunernas totala läge inte kan devalveras av de minskade ersättningarna till kommunerna för ensamkommande flyktingbarn svarar han kort att budgetförhandlingarna inte är avslutade än.

Han spår att vinsterna i välfärden, som var ena av partiets största frågor i den förra valrörelsen, kommer att ta lika stort utrymme i nästa val. S har vacklat över på borgarnas sida när det gäller den heta kärnfrågan om själva vinstuttaget, tycker han. Därför kommer Vänsterpartiet att vara stenhårda i förhandlingarna som väntar kring de lagförslag som kommer snart, förklarar han. Och får inte partiet igenom sin politik så blir det strid i nästa val igen, deklarerar han.

Regeringens, och de andra partiernas flyktingpolitik, ger han inget för. Men när han får frågan varför V inte sätter hårt mot hårt även här, och kräver gehör, så svarar han att när det gäller flyktingspolitiken så finns inga möjligheter att få igenom förslagen. Det är annat med vinster i välfärden, där finns i alla fall en chans, enligt Jonas Sjöstedt.

Källa - 2016-08-27 14:38

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+