Julian Assange hjälpte Trump att bli president

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Julian Assange hjälpte Trump att bli president - För sex år sen var Julian Assange en hyllad hjälte. Sen blev han misstänkt för våldtäkt. Nu pekas han ut som mannen som avgjorde presidentvalet i USA - till Donald Trumps fördel.

"I love Wikileaks", utbrast Trump på ett valmöte någon vecka innan det stod klart att han vunnit.

"Gud välsigne Wikileaks", skrev Ku Klux Klan-ledaren David Duke på Twitter när Trump hade segrat.

Hur kunde Julian Assange - australiensaren som en gång blev världskändis som yttrandefrihetens store fanbärare - plötsligt få populister och högerextremister på sin sida?

På tisdagen avslutades den svenske chefsåklagaren Ingrid Isgrens förhör med Assange på Ecuadors ambassad i London. Där har Wikileaks-grundaren fått asyl och suttit instängd i fyra år, eftersom han inte vågat åka till Sverige - av rädsla att svenska myndigheter i sin tur ska utlämna honom till USA.

Misstankarna gäller våldtäkt av en kvinna som Assange träffade i Stockholm i augusti 2010. Assange nekar till anklagelsen och hävdar att de båda hade sex frivilligt. Ord står mot ord.

Nu ska åklagaren - efter att ha analyserat förhören som hållits via en ecuadoriansk tjänsteman - ta ställning till om hon ska väcka åtal. Sannolikt blir det svårt att bevisa att Assange haft uppsåt att våldta. I så fall avskrivs misstanken och den europeiska häktningsorder hävs.

Vad händer sen?

Vågar Julian Assange lämna Ecuadors ambassad där han så länge gömt sig?

Hans fruktan gäller ju, enligt vad han själv har sagt, inte i första hand det svenska rättsväsendet, utan att han ska bli åtalad som spion i USA - eller i värsta fall lönnmördad av CIA.

Det är mot den bakgrunden man ska se Assanges engagemang i det amerikanska presidentvalet.

Visserligen hävdade Assange själv i ett uttalande från sin exil på själva valdagen i förra veckan att han absolut inte hade något intresse i att vare sig Hillary Clinton eller Donald Trump blev president. Särskilt inte som båda gjort sig kända som fiender till "whistleblowers".

Men det råder ingen tvekan om att Wikileaks under flera månader gynnade Trump genom att dagligen publicera nya mejl till och från Hillary Clinton - epost som Assange och hans medarbetare kommit över på okänd väg.

Varför?

En teori går ut på att Assange fruktade Hillary Clintons hämnd.

Flera av Wikileaks mest uppmärksammade avslöjanden gjordes när hon var utrikesminister. En video visade hur besättningen på en amerikansk helikopter i Irak sköt ihjäl obeväpnade människor. I "The afghan war logs"beskrevs en brutal krigföring i Afghanistan. I "Cablegate" avsjöjades en kvarts miljon amerikanska diplomatiska underrättelser.

I samband med publiceringarna gjorde Hillary Clinton mycket skarpa uttalanden om att materialet skadade USA och kunde sätta amerikanska liv i fara.

Soldaten Chelsea Manning, som läckt dokument till Wikileaks, har dömts till 35 års fängelse för spionage.

Hur Wikileaks kom över Hillary Clintons mejl vet vi inte. En gissning är att ryska hackare vidarebefordrat dem i syfte att skada Clinton och gynna Trump.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har inte gjort någon hemlighet av att han velat se Trump i Vita huset. Men även Assange har goda förbindelser med Moskva. Bland annat har han varit programledare i Putins propaganda-tv RT, som också ofta publicerat avslöjanden från Wikileaks.

Nu har Julian Assange sannolikt gjort bedömningen att risken är mindre att han själv kastas i fängelse eller lönnmördas med Donald Trump som president.

Källa - 2016-11-15 16:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+