Juridiska karusellen har många varv kvar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Juridiska karusellen har många varv kvar - Riskerar Julian Assange fler åtal om han väl utlämnas till USA? Det är bara en av flera rättsliga frågor som väntar på svar efter gripandet av Wikileaksgrundaren. Den juridiska karusellen fortsätter nu i engelsk domstol.

En kort sammanfattning. Svensk åklagare inledde 2010 förundersökning mot Assange för brottsmisstankar rörande två sexualbrott som inträffade när han var i Sverige.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Assange hade rest till England och häktades i sin frånvaro. Därefter efterlystes han internationellt och en så kallad europeisk arresteringsorder utfärdades.

Innan någon överlämning till Sverige kunde ske tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London varefter Ecuador beviljade honom asyl. Assange har varit kvar på ambassaden hela tiden fram till nu.

Efter flera år höll åklagare förhör med Assange inne på ambassaden. I maj 2017 kom beskedet från den ansvariga åklagaren att hon lade ned förundersökningen och drog tillbaka arresteringsordern. Så sent som förra året blev Assange också ecuadoriansk medborgare.

De olika turerna i denna historia innehåller så mycket juridik att den skulle kunna användas i undervisning på juristprogrammet. Eller kanske inte.  Risken är att det skulle bli för invecklat.

Händelserna har aktualiserat frågor som sträcker sig genom hela lagboken: straffrätt, straffprocessrätt, EU-rätt, folkrätt och i botten finns grundläggande yttrandefrihetsfrågor. (WikiLeaks intresserade sig för Sverige på grund av vårt särskilda grundlagsskydd för medier. ) Och det är inte slut med gripandet. Det finns fortfarande rättsliga frågor av helt olika slag som väntar på svar.

• Enligt ett uttalande från USA:s justitiedepartement har Assange begärts utlämnad till USA för att ställas inför rätta för sin inblandning "i en av de största läckorna av hemlig information i amerikansk historia". Det påstådda brottet inträffade när Assange samarbetade med Chelsea Manning, som vid den tiden var anställd av den amerikanska försvarsmakten, för att få tillgång till hemliga handlingar. Enligt departementet riskerar Assange ett maxstraff på fem års fängelse. Kommer Storbritannien att efterkomma USA:s önskemål? Om så blir fallet, riskerar Assange andra åtal när han väl är på amerikansk mark?

• Vilka rättsliga överväganden gjorde Ecuador, innan de slängde ut sin egen medborgare så att han kunde gripas av polisen?

• I Sverige pågår en process om huruvida Assange ska ha rätt till skadestånd för sina kostnader för privat försvarare under förundersökningen. Den som åtalas och frias har rätt till ersättning för privatförsvarare, men samma rätt gäller inte i dag för den som varit föremål för en förundersökning som sedan läggs ned. Detta har kritiserats för att vara inkonsekvent. Jag har inte tillräckligt med information för att ge en prognos för om Assange kommer att få rätt men det står redan klart att det inte är fråga om något helt galet anspråk.

• Den svenska förundersökningen är nedlagd men den kan återupptas. Om det sker väcks även frågan om överlämning till Sverige till liv igen och i sådana fall hur en ny begäran om att föra över Assange till Sverige skulle förhålla sig till den amerikanska propån. (Det skulle vara en tämligen omständlig sak att ta upp denna sak igen. )

Hur dessa frågor kommer att besvaras återstår att se, men en sak är säker. De kommer att sätta ännu fler jurister i arbete under lång tid framöver.  

Tf

Källa - 2019-04-11 20:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+