K G Bergström En het och hetsig debatt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

K G Bergström En het och hetsig debatt Senaste nytt om flyktingkrisen

K G Bergström En het och hetsig debatt - Sverigedemokraternas KU-anmälan av Stefan Löfven förbluffar K-G Bergström, Expressen politiske kommentator.

Stefan Löfven kallade SD för ett "nazistiskt parti", ett uttalande han sedan tog tillbaka.

-Det som förvånar mig är att SD vill ge frågan om deras bruna rötter ytterligare aktualitet, framför allt efter den här veckans skandaler, säger K-G Bergström.

Partiledarna rök ihop många gånger under den nästan två timmar långa debatten. Men debatten bjöd på relativt få nyheter - trots det höga tonläget.

Det säger Expressens politiske kommentator, K-G Bergström.

- Jag tycker att det var en väldigt het, intensiv och hetsig debatt för att vara mitt i mandatperioden.

Bland de viktigare sakpolitiska frågorna märktes att SD, KD och M vill permanenta den tillfälliga lagen vad gäller asylpolitiken.

-Socialdemokraterna hänvisar i stor utsträckning till vad som ska ske i EU, något som är tämligen diskutabelt eftersom EU är nästan handlingsförlamat vad gäller migrationspolitiken.


"Skulle förvåna mig väldigt, väldigt mycket"

Sverigedemokraterna sa för första gången att man vill ha en folkomröstning om Natomedlemskap, trots att partiet är emot svenskt Natomedlemskap.

-Det skulle förvåna mig väldigt, väldigt mycket om det blir en sådan. Jag tror inte att den här frågan kommer att avgöras i en folkomröstning, i varje fall inte till en början. Så länge opinionsmätningar inte visar en tydlig majoritet för Natomedlemskap kommer inte det vara aktuellt, säger K-G Bergström.


K-G Bergström: "Missbrukas konsekvent"

Ett av de mest uppmärksammade inslagen i debatten var att Stefan Löfven kallade Sverigedemokraterna för ett "nazistiskt parti". Ett uttalande han dock tog tillbaka, det hade gått för snabbt menade statsministern.

- Ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, det har jag hela tiden sagt. Jag vet inte om det blev fel i hastigheten här. Men nazistiska rötter, rasistiskt parti, sa han till SVT.

Stefan Löfven blev dock snabbt KU-anmäld av Sverigedemokraterna.

- Partierna och politikerna missbrukar KU-instrumentet konsekvent. Det används mest för opinionsbildningen, säger K-G Bergström.


"Det förbluffar mig"

Efter en vecka där riksdagsledamoten Anna Hagwall anklagats för antisemitism efter att ha föreslagit att ingen etnisk grupp ska tillåtas äga mer än fem procent av medier och SD-toppen Oscar Sjöstedts avslöjats med grova skämt om judar, tycker K-G Bergström att KU-anmälan är märklig.

- Det som förvånar mig är att SD vill ge frågan om deras bruna rötter ytterligare aktualitet, framför allt efter den här veckans skandaler. Det förbluffar mig. De tror att anfall är bästa försvar, men jag är tveksam. De har allvarligt fått sin trovärdighet försvårad den här veckan. De som trodde att det bara handlade om rötter från 90-talet har motbevisats när den typen av retorik finns ända upp i riksdagsgruppen.

Källa - 2016-10-09 23:16

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+