Kampen går inget vidare

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kampen går inget vidare - Fidel Castro, diktatorn, är död. Få har hatats och älskats av så många människor samtidigt. Mannen och myten Fidel blev nittio år - han har varit en konstant i politiken för de flesta som lever idag. De långa talen, cigarren, kepsen - det är som om de alltid har funnits. När kalla kriget upphörde, fanns Castro ändå kvar. När terrorismen övertog kommunismens roll som fiende nummer ett, fanns Castro kvar.

Världen över publiceras nu analyser och kommentarer från olika ledare. Men tittar man utanför den professionella politiska sfären är det många som förknippar Castro med evighetslånga diskussioner på fester - med eller utan rödtjut.

När nyheten om Castros död nådde mig kom jag att tänka på studentåren i Lund på nittiotalet. Jag bodde på Smålands nation som hade en socialistisk plattform. I baren på första våningen såldes endast Cuba Cola. Att sälja Coca-Cola var otänkbart. På min korridor fanns en kille som var parodiskt renlärig. Han hade varit på Kuba flera gånger och hyllade ön, bland annat för den "fria sexualiteten". När han berättade om sina mustiga äventyr var vi flera som skruvade på oss. Det var uppenbart att han inte ville erkänna att hans bild av landet var filtrerad - att han som turist inte hörde skriken från de politiska fångarna. Eller att hans kärlekshistorier inte var fullt så naiva som han framställde dem.

I korridorrummen på Smålands fanns gott om kitschiga bilder på Che Guevara och Castro. Alla var inte revolutionsromantiker, men tillräckligt många för att ämnet skulle dyka upp på fester och efterfester. Det var ingen hemlighet att jag själv var liberal, och även från vänsterpersoner framfördes kritik mot Castro som aldrig ville släppa ifrån sig makten och ge plats för demokratiska strukturer. Men vissa diskussioner var som att slå huvudet i en vägg - man kom aldrig någon vart. Om man kritiserade Kubas diktatur kontrade den andra med "den onda imperialismen". Om man nämnde de politiska fångarna kontrade den andra med alla fattiga som dött eller förslavats på grund av nyliberalismen. Så där kunde det pågå, tills ingen orkade prata mer.

Det påminde mig om när jag var aktiv i Liberala ungdomsförbundet i Jönköping och träffade på ungkommunister. Att bråka om Kuba var obligatoriskt. Det var en del av det ideologiska identitetsskapandet. Var man riktigt masochistisk kunde man gå på Svensk-kubanska föreningens föreläsningar och bråka, endast för att få som svar att Amnesty och andra människorättsorganisationer var lögnare.

Jag förknippar de skyttegravskrigen med ungdomstiden. Inte för att jag har justerat min syn på Kubas odemokratiska styre, tvärtom, utan för att realpolitiken är mindre idealistisk än många av oss ville erkänna som unga. USA:s envisa kritik mot Kuba grumlas av att amerikanerna har ett illegitimt tortyrfängelse i Guantánamo. Många västerländska länder som läxar upp Kuba är samtidigt allierade med grymma diktaturer som Saudiarabien. EU-länderna hade ett flyktingavtal med Libyens diktator Gaddafi. Det visar bara att arbetet för mänskliga rättigheter är stort - och att såväl diktaturer som demokratiska länder måste hållas ansvariga för sina illgärningar.

Nu är Castro borta. Hans liv är för sista gången en världsnyhet. För alla porträtt som nu publiceras av honom finns otaliga kända och okända personer som föll offer för hans politiska system. Till exempel poeten Reinaldo Arenas (1943-1990) som var en av många homosexuella som fängslades.

I Reportrar utan gränsers rapport om yttrandefrihet beskrivs Kubas inställning till fria medier som "sovjetisk totalitarism". Från juni 2015 till augusti i år har 428 attacker utförts mot medier. Kampen går inget vidare.

Källa - 2016-11-27 11:48

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+