Kapernaum får högsta betyg Helt makalös

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kapernaum får högsta betyg Helt makalös Senaste nytt om flyktingkrisen

Kapernaum får högsta betyg Helt makalös - Hemlösa Zain drömmer om att kunna åka till Sverige. Han är ett av alla många gatubarn som lever på Beiruts gator, bland gyttret av slitna, trasiga delvis övergivna byggnader. "Kapernaum" är oavbrutet fängslande.

Det är lika bra att säga det direkt: det är en helt makalös film, som också var Oscarsnominerad, som den libanesiska regissören Nadine Labaki har gjort med två barn i huvudrollerna. Den 12-årige Zain (Zain Al Raffeea) som snarare ser ut som åtta och den 2-årige (?) Yonas (Boluwatife Treasure Bankole).

En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Om Zains ansikte är det sorgsnaste man sett på filmduken så är Yonas nästan det mest förhoppningsfulla. Man blir glad bara av att se honom. Hela filmen utgår från detta omaka par och skildras ur deras perspektiv - i midjehöjd - utan några "vuxna" förklaringar eller tillrättalägganden. Någon enstaka gång lyfter kameran och fångar in det oändliga Beirut uppifrån, en gigantisk svartvit cementlabyrint utan någon väg ut. Ändå är allt glasklart.

Kapernaum heter staden där Jesus utförde många av sina underverk, även kallad Jesus egen stad. På arabiska betyder Kapernaum kaos. En bra beskrivning av den blandning av hopp och förtvivlan som råder i den del av Beirut där filmen utspelar sig, ett gytter av slitna, trasiga delvis övergivna byggnader med ett myller av människor. Barn leker krig på skitiga gator och vuxna utan uppehållstillstånd hankar sig fram med skumma påhugg medan de drömmer om att ta sig vidare.

När vi träffar Zain bär han handklovar, anklagad för ett brott som kan leda till fem års fängelse, något som han inte tycks reagera på. Inför domarskranket anklagar han i stället sina föräldrar för att ha satt honom till världen. En anklagelse som kan riktas mot alla vuxna som misshandlar, utnyttjar och negligerar barn, sina egna och andras. Mellan inklippta rättegångsscener rullas Zains historia upp.

Zains familj har minst sex barn i varierande åldrar. Som äldste son måste Zain hjälpa till med att dra in pengar - någon skola syns aldrig till. Han får kånka på varor åt  butiksägaren Assaad, upp och ned i trappor, när han och hans syskon inte säljer juice på gatan. Något som föräldrarna inte tackar honom för, tvärtom. Utskällningarna haglar.

Familjens "tillgång" är den söta, minderåriga dottern Sahar, som butiksägaren redan fått upp ögonen för. Han ger henne små presenter med nudlar och lakrits. När Zain förstår vilka avsikter föräldrarna har, planerar han att rymma med sin syster. Till slut blir det bara han som rymmer. Han hamnar på ett nöjesfält lockad av Kackerlacksmannen, en välvillig kusin till Spindelmannen, men inte ens ett pariserhjul kan få Zain att le. En skymt av havet föder idén om att ta sig bort från allt.

På nöjesfältet träffar Zain den etiopiska städerskan Rahil (Yordanos Shiferaw) och hennes lille son Yonas. Honom gömmer Rahil på toaletten i en shoppingvagn medan hon moppar. De tre bildar tillsammans en liten familj i Rahils skjul av korrugerad plåt med Zain som barnvakt åt Yonas. Men inte heller Rahil går säker. Hon är papperslös flykting. Fixaren av falska uppehållstillstånd vill att hon lämnar sin son till adoption som betalning.

Barn som handelsvaror har väl aldrig demonstrerats tydligare än här, barn som billig arbetskraft, barn som blivande brudar, barn som adoptionsobjekt. Men för Rahil är den lille sonen allt. Hon ger sig iväg om nätterna för att ordna pengar. En dag kommer hon inte tillbaka. Men Zain överger inte Yonas.

Genom omsorgen om Yonas får Zain på sitt vresiga sätt utlopp för all sin inneboende kärlek och sin stora uppfinningsförmåga. Dit Zain går följer även Yonas med. Drömmen är att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna åka till Sverige, det hägrande paradiset för barnen på gatan. Hans påhittiga räddningsaktioner misslyckas dock.

Till slut tar Zain rättvisan i egna händer, hämnas sin syster och slungar inför den luttrade domaren anklagelsen i ansiktet på sina föräldrar. "Varför har ni fött mig om ni inte kan ta hand om mig?"

Zains kamp är oavbrutet fängslande men vore nästintill outhärdlig om vi inte fick se Zain le en enda gång. I slutbilden gör han det.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-28 18:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+