Kapplöpning mot botten Salvini springer snabbast

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kapplöpning mot botten Salvini springer snabbast - Bara en signatur av Italiens president saknas för att göra den kontroversiella "Salvinilagen" till verklighet. Lagförslaget väcker ont blod på sina håll på grund av sin migrationsfientliga ton.

- Det är kapplöpning mot botten och Salvini springer snabbast, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

Den italienska regeringen tog i måndags ännu ett steg på sin migrationskritiska linje. Då släppte Italiens ministerråd fram det kontroversiella lagförslaget som fått smeknamnet Salvinilagen, efter dess upphovsman Matteo Salvini, Italiens inrikesminister.

Det omdiskuterade lagförslaget berör såväl migrationspolitik som nationell säkerhet och har skapat debatt på grund av dess hårda linje mot asylsökande och invandrare.

Bland de mest kontroversiella delarna finns förslag på att villkora medborgarskapet för utlandsfödda, samt att ta bort den i Italien vanliga asylgrunden humanitära skäl.

Juristen Valeria Ferraris forskar sedan flera år tillbaka på italiensk migrationsrätt på universitetet i Turin och hon berättar hur reaktionerna varit efter att förslaget släppts fram:

- Här är det lite förvirrat idag. Det finns många frågetecken runt delar av förslaget och huruvida det går ihop med vår nuvarande grundlag.

För att förslaget ska bli lag behöver det nu först signeras av presidenten Sergio Matarella, något som kan ta upp till 60 dagar.

- Matarella kan fortfarande komma med synpunkter och kräva att lagen modifieras men det dokument som togs fram igår kommer antagligen att vara mycket lik den framtida lagen, säger Valeria Ferraris.

Hon menar att den ändring som kan komma att påverka flest är den om asylskäl. Idag har runt en fjärdedel av alla som beviljas asyl i Italien fått det på skyddsgrunden humanitära skäl.

- I dess nuvarande form skulle lagförslaget nästan helt ta bort denna grund till asyl. Men än märkligare är att den kan komma att dra tillbaka uppehållstillståndet för de som redan beviljats på denna grund. Det kan påverka tiotusentals.

Valeria Ferraris tror dock att även denna del kommer att ha en marginell effekt då många av de som fått asyl av humanitära skäl sällan har möjlighet att åka tillbaka till sina hemländer.

- De kommer bara tvingas ansöka om asyl igen. Det är inte bara ett enormt slöseri med tid för den asylsökande utan även ett slöseri på skattepengar och en extra belastning på ett system som redan har mer än nog att göra, säger hon.

Lagförslaget har redan innan måndagens godkännande höjt ögonbryn runt om i EU, så även bland de svenska parlamentarikerna.

- Ännu en bricka i ett europeiskt migrationsdomino som faller. Det är kapplöpning mot botten där Salvini springer snabbast, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

Vad är det du ogillar med förslaget?

- Bland annat att man siktar in sig på de som har det allra svårast nämligen de som fått asyl av humanitär skäl.

Är det förvånande?

- Salvini har varit en kollega i huset så jag känner till hans politik och tycker därför inte att det här är speciellt förvånande.

Varför tror du att lagförslaget släpptes fram?

- Syftet med att dra åt svångremmen nu är att skrämma iväg folk och få de att åka någon annanstans. Man ska komma ihåg att endast 91 000 har sökt om asyl i EU hittills i år, vilket redan är en historiskt låg siffra.

Källa - 2018-09-26 23:02

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+