Kinberg Batra har en livförsäkring i bakfickan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kinberg Batra har en livförsäkring i bakfickan - Klockan 11. 45 på lördagen går Anna Kinberg Batra upp på scenen i Karlstads kongresscenter för att hålla sitt viktigaste tal i karriären.

Mycket står på spel.

Efter vårens kris och ras i opinionen är det inte längre säkert att hon får chansen att leda Moderaterna till valet 2018.

När partisekreteraren Tomas Tobé på fredagen invigde på partiets kommundagar med femtonhundra moderata politiker från hela landet levererade han ett nytt vallöfte: Sverige ska ha 25 000 poliser senast om åtta år.

Det är exakt samma löfte som Liberalernas ledare Jan Björklund nyss avgett och så långt var allt frid och fröjd: Både M och L tänker gå till val på fler poliser och hårdare tag mot brottsligheten.

Men sen kom Tobé in på det som alla moderaterna i kongresshallen mest av allt tänker på i dessa dagar: "Vi har just nu en tuff tid för vårt parti. "

Detta var snarast en underdrift. Efter Anna Kinberg Batras utspel i januari - då hon dels öppnade för att göra upp med Sverigedemokraterna i enskilda frågor, dels föreslog att att de fyra allianspartierna ska fälla Stefan Löfven genom att lägga en gemensam budgetmotion i riksdagen - har Moderaterna rasat i opinionsmätningarna.

Det har i sin tur splittrat alliansen.

Och trots att tvådagarsmötet i Karlstad är upplagt som ett antal workshops i politiska sakfrågor är "krisen" det stora samtalsämnet i kongresscentrets korridorer: Ska AKB avgå?

Själv har Kinberg Batra de senaste dagarna gång på gång upprepat: "Jag känner att jag har starkt stöd i partiet. "

Det är sant så tillvida att det ännu bara är några få lokala moderater som öppet krävt hennes avgång. Men erfarenheten från tidigare partiledarbyten i olika partier säger att när folk väl börjat tala om att göra revolution så sätts en sten i rullning.

Normalt vore det för sent att byta partiledare med bara arton månader till val. Men just nu är ingenting normalt inom Moderaterna.

Samtidigt som M-dagarna i Karlstad invigdes publicerade Sifo en ny mätning - en sammanvägning av opinionsmätningar från flera institut - som visar att Moderaterna tappat var fjärde väljare sedan förlustvalet 2014 - och fallit från 23,3 till 17,7 procent.

Varför?

Eftersom fallet varit brantast efter Kinberg Batras SD-utspel i januari har strategin bakom det misslyckats, åtminstone kortsiktigt. Tanken var ju dels att locka tillbaka SD-väljare, dels att flytta över ansvaret för att alliansen låter Stefan Löfven sitta kvar och styra landet från Moderaterna till Liberalerna och Centern.

Men Kinberg Batras plan slog fel. De senaste månaderna har en strid ström av borgerliga väljare gått från Moderaterna till Centern. I Sifo-mätningen får Centern 12,8 procent; i någon väljarbarometer har partiet nått över 14 procent.

Lyftet för Centern kan förklaras av att en del väljare gillar partiets öppnare flyktingpolitik - och ogillar Moderaternas närmande till SD.

Men det hänger också ihop med att väljarnas förtroende för Annie Lööf som person har ökat kraftigt - medan Anna Kinberg Batra uppfattas som stel och kantig.

Inom Moderaterna pratas det om att Kinberg Batra varit för otydlig med vad hon egentligen vill med sin "Plan för ett starkare Sverige".

Raset i opinionen har nu rubbat partiets självbild.

Under Fredriks Reinfeldts tolv år som partiledare vande sig Moderaterna vid att vara självklart störst bland de borgerliga - ett parti som axlar regeringsmakten.

Nu är Moderaterna inte ens näst störst i Sverige, enligt Sifo, eftersom Sverigedemokraterna gått förbi med 18,2 procent.

Dessutom: Om Annie Lööf kan locka över ytterligare drygt hundratusen väljare går Centern om Moderaterna och blir störst i alliansen. Och då är det hon som har första tjing på statsministerposten vid en seger i valet. Principen att "störst tillsätter statsminister" slog Jan Björklund fast i en intervju i Sydsvenskan och HD på fredagen.

När Anna Kinberg Batra på lördagen går upp på scenen i Karlstad för att hålla sitt "ödestal" är siktet rimligen att ge sina egna partivänner råg i ryggen, få tyst på avgångssnacket - och peka ut en väg framåt för hela alliansen.

Sen är förstås frågan om Annie Lööf och Jan Björklund vill trampa in på den stigen.

Anna Kinberg Batra har bara varit moderatledare i två år. Traditionen inom de flesta partier bjuder att en ledare får chansen över åtminstone ett val.

Men kanske gäller inte den principen lika benhårt längre i dagens snabba mediala politiska värld. Socialdemokraterna fimpade ju Håkan Juholt efter bara tio månader.

Anna Kinberg Batra har dock en livförsäkring i bakfickan: Det finns ingen självklar efterträdare.

Två personer nämns: ekonomisk-politiske talesmannen Ulf Kristersson och andre vice ordföranden Elisabeth Svantesson.

Men båda har tätt följt Kinberg Batra på hennes politiska resa och skulle knappast uppfattas som någon förnyelse - om det nu är det som partiet söker.

Källa - 2017-03-24 14:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+