Kinberg Batra M kunde ha stoppat SD

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kinberg Batra M kunde ha stoppat SD - Med en stramare migrationspolitik kunde Moderaterna ha stoppat Sverigedemokraternas tillväxt för länge sedan. Många SD-väljare har känt ett berättigat missnöje med invandringspolitiken, säger Anna Kinberg Batra i en SvD-intervju där hon samtidigt markerar avstånd till nationalismen.

Vilket namn borde den få, den politiska våg som sveper över världen - den som bland annat har resulterat i brexit och Donald Trump?

- Visst talar vi om populism, avgör Moderatledaren Anna Kinberg, som tar emot för en intervju på tjänsterummet vid Mynttorget, alldeles intill slottet och riksdagshuset.

Att förhålla sig till populism är inte alldeles enkelt för någon politiker. Bland annat för att populister värda namnet ju faktiskt lyckas med något som alla politiker vill. De lockar till sig väljare.

Men Anna Kinberg Batra reflekterar också självkritiskt kring hur populistbegreppet har använts i hennes eget parti, för att tysta kritiker av partiets gamla, mer generösa, invandringspolitik.

- Jag tror att diskussionen kunde ha varit bättre tidigare om den inte ibland hade blockerats av debatten kring populism, och vad människor ville sätta för etiketter på varandra.

Du menar att populistbegreppet användes för att tysta kritikerna?

- Det fanns ju de som tog upp problemen i asylmottagningssystemet till exempel, men blev avfärdade för att ha dunkla motiv - vilket de inte hade.

Om Sverigedemokraterna är det svenska uttrycket för Brexit-Trump-vågen, så är Anna Kinberg Batra den partiledare som har haft störst anledning att tänka på den.

I förra valet tappade Moderaterna knappt 7 procentenheter av sina väljare, och den största förlusten gick till Sverigedemokraterna. Och efter valnederlaget är Moderaterna det parti som har tappat flest väljare till SD.

En av hennes slutsatser är att om Moderaterna - redan under Fredrik Reinfeldts ledning - hade agerat annorlunda så skulle ha den svenska varianten av "trumpismen" ha varit mycket svagare.

Har Sverigedemokraterna växt sig starkare, för att ni behöll den gamla migrationspolitiken längre än vad du tycker var rätt?

- Ja, det är ju en stor förklaring till deras framgångar i förra valet - och fortsatt sedan dess.

Anna Kinberg Batra ger nu också absolution till många av de väljare som har övergivit hennes parti för SD:

- Det finns ju många olika väljare som väljer Sverigedemokraterna - jag tror alls inte att alla som har valt SD sätter grupp emot grupp. Utan där finns många väljare som känner och kände ett berättigat missnöje med utvecklingen i Sverige, däribland migrationspolitiken.

Och som kände att de var missnöjda med både Socialdemokraterna, oss och andra partier. Men de får ju inga lösningar av SD.

Kanske genom att rösta på dem - då ändrar du er politik och det kanske var deras tanke?

- Det gör jag inte utifrån något annat parti, och det är ju det som skiljer mig från populister. Den klassiska populismen innebär ju att man exploaterar missnöje.

Exploateringen innebär enligt Kinberg Batra att man använder missnöjet för att få framgångar i opinionen - men utan att ha några lösningar på de samhällsproblem som orsakar missnöjet.

Hon säger att i USA röstade många missnöjda på Trump för att de ville ha en förändring - utan att veta vilken förändringen skulle bli.

Men SD:s huvudfråga är migration, och deras förslag är ju inte längre väsensskilda från vad ni föreslår?

- Den viktiga skillnaden där, är ju grundsynen på öppenhet. Om man talar om svenska jobb i en stenhård omvärld, så kan man inte skapa de jobben utan att bejaka öppenhet och rörlighet mot resten av världen.

Efter att den här intervju gjordes, kom Jimmie Åkesson med ett utspel där han utan förhandlingar lovade stöd till en M-ledd regering - helst utan L och C. Åkesson ställde samtidigt en rad villkor, bland annat om en stram invandringspolitik.

M:s partisekreterare Tomas Tobé avfärdar rutinmässigt inviten: "Vi söker stöd för en Alliansregering".

Det kan se ut som om M har blivit mer nationalistiskt under Kinberg Batra - hon talar ofta om svenska värderingar, partiet vill begränsa invandringen och stärka försvaret.

Men M-ledaren gillar inte begreppet nationalism:

- Jag vill att Sverige ska vara starkt och hålla ihop, och det ska vi kunna vara stolta över. Men jag vänder mig emot nationalism i meningen att vända sig mot andra länder, eller sluta sig. För det försvagar oss.

- Nationalism som ideologi och begrepp används ofta av dem de som vill sluta sig ifrån till exempel internationellt samarbete, och det vänder jag mig emot.

Är det det som utmärker SD:s form av nationalism?

- Ja, det tycker jag. Och liknande partier i ett antal europeiska länder.

Nationalism är något som växer i oroliga tider och "det är väldigt oroliga tider nu", enligt Anna Kinberg Batra. Hon säger sig också dela mycket av svenskarnas oro.

- Det finns ju skäl att oroa sig för att hur ska vi klara vår styrka, när omvärlden förändras. Hur ska vi klara inte minst en enorm integrationsutmaning, när vi redan har ett stort utanförskap? Det är ju frågor som vi är många som ställer och ställer oss.

Ett klassiskt verktyg för populismen är konflikten mellan folk och elit - och det är sällan en fördel för politiker att hamna för långt i från folket.

Anna Kinberg Batra säger sig ha "reagerat ganska starkt" på att statsminister Stefan Löfven i en DN-intervju sagt sig vilja "visa att vi står bredvid folket och ge uttryck för vad folket känner".

Var ska han vara?

- Jag vill ha förändring, jag bor också här. Jag är missnöjd med utvecklingen i Sverige och vill vända den och leda förändring.

Men vad är du missnöjd med i Löfvens formulering? Att han är bredvid folket?

- Ja, då ställer man ju sig en bit bort.

Är du bland folket?

- Jag bor här. Och det angår ju alla i hela Sverige hur utvecklingen går för hela samhället. Ibland diskuteras huruvida politiker tar missnöje på allvar, och då diskuteras det som om man inte själv har en vardag där man pratar med människor som berörs av allting. Men vi bor ju faktiskt här.

Din företrädare Fredrik Reinfeldt talade i en SvD-intervju för länge sedan om att han gick "sida vid sida med folket". Är det bättre?

- Nej. Det är ju också någon annanstans.

Ålder: 46 år

Bor: I Nacka

Familj: Gift med komikern David Batra, en dotter.

Gör: Partiledare sedan 10 januari 2015.

Dessförinnan var hon Moderaternas gruppledare i riksdagen och partiets ekonomisk-politiska talesperson. Har också varit ordförande i riksdagens EU-nämnd.

1. Vad tycker du om Donald Trumps förberedelser för presidentskapet?

Det är för tidigt att säga. Jag tror ingen i hela världen vet riktigt vad det blir förrän han tillträder i januari nästa år. Men det är i Sveriges intresse att ha en så bra relation som möjligt med USA, inte minst för handelns och jobbens skull.

2. Om den här internationella populistiska vågen fortsätter, vad är det värsta som kan hända tror du?

Att Europasamarbetet slutar att fungera, EU är i kris redan nu. Och det skulle skada Sverige.

3. Kan EU upplösas?

Det här året har lärt oss att det oväntade kan inträffa. Det fanns många som inte trodde att Storbritannien skulle rösta för brexit. Alla möjliga förståsigpåare sa att Donald Trump inte kunde vinna i det amerikanska valet.

Så jag tycker inte att man ska vara tvärsäker i den här världen.

Källa - 2016-12-15 20:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+