Kirsebergsfängelset blir flyktingförvar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kirsebergsfängelset blir flyktingförvar - Malmö får ett nytt stort flyktingförvar med asylsökande som ska avvisas i det forna Kirsebergsfängelset.

Regeringen har sedan lång tid efterlyst fler förvarsplatser inför en lång period med ett ökande antal avvisningar av asylsökande.

Migrationsverket och Kriminalvården har inventerat vilka lokaler som kan vara lämpliga för etthundra nya förvarsplatser och har enligt justitieminister Morgan Johansson (S) kommit fram till att Kirsebergsanstalten i Malmö är den byggnad som lättast kan byggas upp till flyktingförvar.

Det är en byggnad som just nu står tom i väntan på upprustning.

Planen är att Kirsebergsanstalten redan den 1 oktober ska kunna fungera som den sista anhalten för asylsökande som kommit till Sverige, men som därefter fått avslag på sin asylansökan i första och andra instans.

Regeringen har som mål att öka antalet återvändanderesor under 2016. Enligt vad Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman (S) berättade på en presskonferens på måndagen kommer drygt 4 000 personer att återvända med polisens hjälp till sina hemländer under 2016.

I Sverige finns för närvarande 250 förvarsplatser, varav ett 90-tal i skånska Åstorp. De 100 nya förvarsplatser som skapas i Malmö blir därmed ett stort tillskott.

De som placeras på Kirseberg ska bara vistas där en kortare tid i avvaktan på att Migrationsverket och Kriminalvårdens transporttjänst kan ordna flygtransporter till de asylsökandes hemländer.

Enligt Morgan Johansson är ett stort antal sådana hemresor att vänta till Afghanistan, Irak och Somalia. Där kommer polisen och Migrationsverket också placera en handfull nya sambandsmän som ska se till att återvändande flyktingar tas emot på ett korrekt sätt av hemlandsmyndigheterna.

Källa - 2016-05-02 13:36

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+