Klimatkämpe Hoppfull inför president Trump

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Klimatkämpe Hoppfull inför president Trump Senaste nytt om flyktingkrisen

Klimatkämpe Hoppfull inför president Trump - När de vuxna sviker måste ungdomar kliva fram. Enligt den filosofin lever den 16-årige klimataktivisten Xiuhtezcatl Martinez, en av ungdomarna bakom ett unikt rättsfall mot den amerikanska staten.

- Vi kan inte vänta på att våra ledare ska agera, säger han.

Xiuhtezcatl Martinez berättar att han knappt har några minnen från tiden innan han blev aktivist. Det är inte så konstigt - han var bara sex år när han för första gången ställde sig på en scen och agiterade.

Hans mamma hade under en längre tid engagerat sig i miljöfrågor och genom sin far, som invandrat till USA från Mexiko, fick Xiuhtezcatl en uppfostran inspirerad av den mexikanska ursprungsbefolkningens värderingar.

- Jag har fått lära mig en livsstil som handlar mycket om att ta ansvar för att skydda vad vi har ärvt, för att kunna lämna över till det till nästa generation, säger han.

Sitt riktiga politiska uppvaknande fick han dock som sjuåring när han såg dokumentärfilmen "I elfte timmen", om den globala uppvärmningen, uppger han.

Första steget i att omsätta sina övertygelser i handling blev att engagera sig i staden Boulder, Colorado, där familjen bodde. Vid nio års ålder var Xiuhtezcatl Martinez med om att få till stånd ett antal lokala förbud för den kontroversiella metoden fracking, som används för att utvinna skiffergas.

Den unga miljöaktivisten lät snart tala om sig utanför Boulder, och blev inbjuden som talare till olika konferenser runt om i landet.

I dag, 16 år gammal, har Xiuhtezcatl Martinez hunnit med en rad utbildningsresor till platser i världen där klimatförändringarna gör sig smärtsamt påminda, och har hållit flera tal i FN. Just nu är han på besök i Stockholm för att ta emot det nyinstiftade Children’s Climate Prize.

Målet är att inspirera andra unga att engagera sig.

- Det är väldigt lätt att tappa hoppet när man möts av all rapportering om klimatförändringar, ekonomiska kriser, flyktingkriser, fattigdom, hunger och politisk oro. Men så fort man går från att prata om problemen till lösningarna, vad vi faktiskt kan göra, så ser jag en enorm vilja från unga människor att engagera sig.

Genom sin organisation Earth Guardians, som har fått lokala grenar i flera länder, försöker han nu bygga en global klimatrörelse bestående av unga.

- Jag har haft privilegiet att ha fått mycket stöd från min familj, och en plattform för att kunna använda min röst. Så fort vi öppnar dörren för fler att göra det kommer det träda fram så många unga ledare.

Xiuhtezcatl Martinez skräms av löftena från USA:s blivande president Donald Trump om att överge det globala klimatavtalet och satsa på utsläppstung oljeindustri.

- Men samtidigt är jag hoppfull inför de möjligheter det ger att han är president. Det kommer att väcka många människor till motstånd. Och nu är det viktigare än någonsin att gå samman för att skapa förändring.

För Xiuhtezcatl Martinez väntar troligen en direkt konfrontation med den nye presidentens regering. Tillsammans med 20 andra ungdomar har han stämt den amerikanska staten för att, genom otillräckligt agerande mot klimatförändringarna, ha äventyrat deras konstitutionella rättigheter till liv och frihet.

Om ungdomarna vinner skulle Trump tvingas genomföra en ambitiös klimatpolitik.

- Det kommer att bli riktigt jäkla coolt, säger Xiuhtezcatl Martinez, och ler stort.

Källa - 2016-11-23 12:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+