Kommunen vill bygga egen by för nyanlända

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kommunen vill bygga egen by för nyanlända Senaste nytt om flyktingkrisen

Kommunen vill bygga egen by för nyanlända - Kalmar kommun presenterar nu planer på att bygga en egen by för nyanlända, i Påryd.

Serviceförvaltningen har ansökt om bygglov för sex hus som så småningom ska bli tio små bostäder, rapporterar tidningen Östra Småland,som skriver att planerna har stött på motstånd.

Det är på onsdagen som Östra Småland skriver om att Serviceförvaltningen ansökt om bygglov för sex stycken Attefallshus i Påryd - samtidigt aviserar de att det ska förberedas för tio bostäder.

Till tidningen säger kommunens fastighetschef, Gunilla Svensson, att det hela grundar sig i lagkravet att kommunerna måste ordna bostäder till personer som fått permanent uppehållstillstånd - i mars beslutades nämligen att alla nyanlända som fått uppehållstillstånd måste lämna Migrationsverkets anläggningar.

Något som gjort det svårt för Kalmar som har bostadsbrist.

- Det handlar om att lösa boendet åt nyblivna svenskar. Det är ett lagkrav att ordna bostäder till dem som fått permanent uppehållstillstånd, säger Gunilla Svensson.


Grannar motsätter sig planerna

Östra Småland skriver att husen kommer att stå som moduler och vara 25 kvadratmeter stora - där finns dusch, toalett och ett kök som är integrerat med ett stort rum. Modulerna ska placeras i en egen liten by i området och enligt ansökan vill man att bygglovet ska gälla mellan den 15 september i år till den 15 september 2021.

Planerna har dock rört upp känslor i Påryd, där det i dag bor 600 personer. Ett tidigare boende i byn, för ensamkommande flyktingbarn, flyttades in till Kalmar eftersom det ansågs ligga för avsides. Samtidigt handlar kritiken om att de nyanlända kan få svårt att integreras om de ska bo i en egen avsidesliggande by.

- Då Påryd inte är så stort blir de hänvisade till varandra. Det blir svårare att träffa andra som pratar deras språk och svårt att integrera, säger en boende i området till Östra Småland.

Kommunikationerna sägs vara begränsade och jobb- och fritidsmöjligheterna små -men än har inget beslut tagits.

- Förutom husen kommer det att färdigställas gångvägar och belysning. Vi hoppas att det hela är klart i höst, säger Gunilla Svensson.

Källa - 2016-09-07 14:10

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+