Konsten har alltid stått i centrum i hennes liv

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Konsten har alltid stått i centrum i hennes liv - Zsuzsanna Lendemar tar emot i ateljén i vad som kanske är Lommas äldsta bevarade hus. Här blandas en tavla hennes far målade till sin förlovning med hennes mamma 1938 med Zsuzsannas målade glas och akvareller. Just nu jobbar hon för högtryck inför påskens konstrunda.

- Jag var med och startade Västra Skånes Konstnärsgille, VSKG 1982 tillsammans med sju andra konstnärer. Nu är vi 135 stycken och fortsätter växa, förklarar hon.

Men historien om Zsuzsanna Lendemar börjar långt tidigare och ganska långt borta. Närmare bestämt i den ungerska huvudstaden Budapest där föddes och växte upp.

- Jag gick i vanlig skola och sedan lantbruksskola innan vi flydde 1956 tillsammans med en massa andra ungrare när ryssarna slog ner det folkliga upproret. Då hade min far redan varit här i Sverige i fem år.

Familjen hamnade i Malmö och Zsuzsanna började som 18-åring jobba på Malmö Skolästfabrik på Ystadvägen.

- Jag hade aldrig sett en symaskin innan dess men blev kvar i ett år innan min far tyckte att jag skulle göra något annat eftersom han inte såg någon framtid för mig som sömmerska.

- Då började jag som barnflicka hos en familj här i Lomma, som jag fortfarande har kontakt med trots att barnen blivit pensionärer. Det var de som fick mig att börja studera svenska och maskinskrivning på Hermods.

Efter utbildningen fick hon jobb som kontorist på Kockums och det var även där hon mötte sin man som var tolk på företaget.

- Jag jobbade där ända tills jag fick familj 1964.

Familjen flyttade till Oskarshamn där maken fått ett nytt jobb men trivdes aldrig riktigt så efter ett par år flyttade de tillbaka till Skåne, men då till Bjärred.

Zsuzsanna började leda målarkurser och öppnade så småningom sin egen målarskola.

- Men jag tröttnade på att lära ut samma saker hela tiden eftersom jag kände att jag inte fick någon tid att utveckla mitt eget skapande, så jag lade ner skolan.

Familjen hade under tiden adopterat två pojkar med visst handikapp och för några år sedan tillkom ännu en familjemedlem från Afghanistan.

- Jag är inte särskilt religiös men tycker om att gå i kyrkan ibland. Där mötte jag en diakon som frågade om jag kunde hjälpa till att ta hand om en ensamkommande flyktingpojke och det gjorde jag.

Hennes egna barn är sedan länge utflugna och maken har gått bort. Kvar finns Zsuzsanna och de tre pojkarna tillsammans med familjens djur i det stora huset.

- Vi köpte huset 1992. Det sades att det var Lommas äldsta hus men var mer eller mindre en ruin som vi renoverade på heltid i tre år och byggde ut. Nu har jag stor hjälp av mina pojkar som hjälper mig hålla huset och trädgården i ordning.

När hon inte skapar och tar hand om pojkarna så har hon fullt upp med diverse andra uppdrag.

- Jag har bland annat suttit i Malmöflickornas styrelse i minst 25 år och sitter fortfarande i styrelsen för VSKG. Dessutom har jag varit körsångare i 35 år. Jag gillar att ha fullt upp.

Källa - 2019-02-06 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+